Czy jest możliwa zmiana silnika?

11 Maj 2013, 06:54

Witam wszystkich!
Znalazłem ogłoszenia dotyczące sprzedaży Forda Mondeo w bardzo atrakcyjnej cenie. Ma on niestety niesprawny silnik i zastanawiam się czy jest możliwość zmiany silnika w tym Mundku z 2.0TDCI na np 1.9TDI(VW) lub 2.0HDI(Citroen/Peugeot). Proszę o Wasze opinie.
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Maj 2013, 08:28

Wszystko da się zrobić. Tyle, że jest to na tyle niepopularny swap, szlaki nie są chyba przetarte, że będzie to kłopotliwe, a więc i drogie jeżeli sam nie będziesz tego robił.

Rozumiem co czujesz, wstawianie drugi raz wadliwego silnika to też nonsens. Poczytaj opinie ludzi, może jakiś silnik z Mondeo diesel był mało wadliwy i łatwo będzie tam go wsadzić.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

11 Maj 2013, 14:25

Wszystko zależy od budżetu (tego ile jesteś w stanie zrobić sam), dokładnie tak ja jiGsaw napisał - wtedy wszystko się da. Ale jeśli tego mondeo jeszcze nie masz tylko znalazłeś ogłoszenie to może napisz czego szukasz po prostu w dziale "jakie auto kupić". Chyba że bardzo Ci zależy żeby to był właśnie ford mondeo bo jesteś fanem modelu czy coś...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1993

12 Maj 2013, 13:42

Te Mondeo jest w bardzo dobrym stanie, rocznikowo dość młode i cena bardzo przystępna lecz silnik jest do wymiany. Nie chce wstawiać 2.0TDCI bo ten silnik nie ma dobrych opini więc dlatego zastanawiałem się czy gdybym zdecydował sie na kupno tego samochodu dałoby rade wstawić jakis inny silnik i zastanawiałem sie własnie nad 1.9TDI lub 2.0HDI.
W Mondeo był rownież 2.2TDCI z którym nie było takich problemów jak z 2.0TDCI.
A jakie czekały by mnie problemy przy wstawianiu innego silnika?
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

12 Maj 2013, 17:01

Marcin0116 napisał(a):A jakie czekały by mnie problemy przy wstawianiu innego silnika?

O kłopotach z strony tech.nie będę Ci pisał bo tym sie nie zajmuję.Natomiast jezeli chcesz wstawić silnik od innej marki np.VW to będziesz musiał"zatrudnić"rzeczoznawcę oraz wykonać dodatkowy przegląd na SKP czyli tzw.zmiany konstrukcyjne.Nie wiem jak do tego moze podejśc diagnosta.Przy wymianie silnika na inny ale montowany w tej marce pojazdu nie powineś mieć większych problemów/mam na myśli SKP/...
'
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Paliwa i ich rodzaje - jakie parametry mają znaczenie?
    Według danych European Automobile Manufacturers Association z 2015 roku po drogach krajów Unii Europejskiej jeździ 54,1% samochodów osobowych napędzanych benzyną, 41% dieslem i tylko 5% napędzanych paliwami ...
    Mała historia znaków drogowych
    Czy wiecie, że na samym początku, ponad sto lat temu, kiedy to Polska odzyskała niepodległość, wprowadzono pierwsze znaki drogowe. Było ich aż... sześć W latach 30 wprowadzono kolejne 6 znaków : Przed pierwszą wojną ...