Czy jest możliwe zarejestrowanie ciężarówki jako osobowy?

21 Paź 2012, 12:41

Potrzebuję samochodu do holowania ciężkiej przyczepy - ponad 2 tony. Posiadam prawo jazdy B+E, niestety na kategorię C w myśl obowiązujących przepisów nie mam szansy ze względu na wadę wzroku. Moje potrzeby w zupełności spełniłby Dodge RAM 1500 w wersji crew, którego masa własna wynosi niemal 2,4t. Niestety samochód ten ze względu na dużą ładowność i DMC ponad 3,5t jest sprzedawany z homologacją ciężarową. Czy istnieje jakakolwiek możliwość zarejestrowania tego samochodu jako osobówki przy ograniczeniu DMC w dowodzie do 3,5t ?
Jeśli tak to jak to załatwiać i gdzie? Na pewno niezbędne byłoby świadectwo homologacji, ale gdzie mogę takie uzyskać? Czy na zwykłej stacji diagnostycznej, tam gdzie wykonuje się przeglądy?
Z góry dziękuję za pomoc.
bartolomer
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 10 1998
Auto: Mercedes E

23 Paź 2012, 12:18

Swiadectwo homologacji to u producenta, ewentualnie w salonie można spytać .. Ale osobiście nie widzę tego, aby się dało to przerobić ..
Podjedź na stację diagnostyczną - taką dobrą, nie wczoraj otwartą i popytaj.. Może wystarczy zadzwonić..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

25 Paź 2012, 11:08

bartolomer napisał(a): Czy istnieje jakakolwiek możliwość zarejestrowania tego samochodu jako osobówki przy ograniczeniu DMC w dowodzie do 3,5t ?

Praktycznie nie masz zadnych szans.Potrzebna jest zmiana świadectwa homo od producenta pojazdu.Podejrzewam ze zadna SKP nie będzie się chciała tego podjąc... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tajemnice układów kierowniczych
    Układy kierownicze stosowane w modelach ŠKODY to zaawansowane zespoły różniące się budową, ale stające przed tymi samymi wyzwaniami: komfortowym i precyzyjnym prowadzeniem, oszczędzaniem paliwa oraz bezpiecznym ...