Przedłużenie umowy po poprzednim właścicielu auta

12 Paź 2012, 15:01

Witam,
Pod koniec lipca nabyłem golfa 3, 1.4 93r auto mialo oc ważne jeszcze przez miesiąc, czyli dajmy z dniem 29.08.2012 ubezpieczenie skończyło się. Pare dni temu dostałem pisemko, że do zapłąty mam 799zl za ubezpieczenie auta.. troche mnie to zdziwiło, z tego co widze poprzedni właściciel płącił za oc 324zl, więc z jakiej okazji mi przysłali na kwote 799zl? gdzie tutaj sens? jest możliwośc odstąpienia od tej umowy? bo dopiero teraz przeczytałem, ze mialem taka możłiwość 30 dni po zakończeniu obecnego ubezpieczenia..
pietro27
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 12 2005
Auto: golf 3
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

12 Paź 2012, 20:13

Widocznie poprzedni własciciel miał zniżki, a kolega niestety nie.
Po zakupie samochodu jest 30 dni na zarejestrowanie i zawarcie ubezpieczenia na siebie.
Niestety, niewiedza kosztuje.
GryfX
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

12 Paź 2012, 21:32

pietro27 napisał(a): gdzie tutaj sens?

No właśnie .....widzę tutaj zaniedbania kolegi i beztroską nieznajomość rzeczy........bo
pietro27 napisał(a):auto mialo oc ważne jeszcze przez miesiąc, czyli dajmy z dniem 29.08.2012 ubezpieczenie skończyło się.

Daty mi się nie zgadzają........I kolega nic nie zrobił aby przedłużyć ważność OC. Dzisiaj mamy prawie połowę Pażdziernika więc auto było spory czas bez ważnego Ubezpieczenia OC. Toż to sprawa dla FG , a stąd niedaleka droga do nałożenia na wać Pana wysokiej kary pieniężnej.
pietro27 napisał(a):est możliwośc odstąpienia od tej umowy? bo dopiero teraz przeczytałem, ze mialem taka możłiwość 30 dni po zakończeniu obecnego ubezpieczenia..
Możliwość była . Ty ją być może przespałeś. Miałeś czas na to przez 30-dni pa zakupie auta ale nie po zakończeniu obecnego ubezpieczenia.Pozdrawiam .....rzeczywiście niewiedza kosztuje.................
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

16 Paź 2012, 00:27

bonifacy napisał(a):Daty mi się nie zgadzają........I kolega nic nie zrobił aby przedłużyć ważność OC. Dzisiaj mamy prawie połowę Pażdziernika więc auto było spory czas bez ważnego Ubezpieczenia OC. Toż to sprawa dla FG , a stąd niedaleka droga do nałożenia na wać Pana wysokiej kary pieniężnej.

Nic z tych rzeczy. Żadna kara. Ubezpieczenie było ważne do 29.08. Jeżeli nie wpłynęła rezygnacja, samoczynnie się przedłużyło na następny rok. Ciągłość jest i właśnie dlatego ubezpieczyciel wysłał rachunek na 799 zł.

W chwili obecnej nie ma możliwości uchylić się przed zapłatą. Można ewentualnie starać się o rozłożenie na raty.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Paź 2012, 20:10

dokładnie, tak jak wspomniałeś. Jest ciągłość, więc obeszło się bez kar.
pietro27
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 12 2005
Auto: golf 3
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Współczesne sportowe Toyoty
    Celica, MR2, Supra czy Corolla AE86 – te samochody znają wszyscy. Ich następca, tylnonapędowe coupe GT86, to jeden z ulubionych samochodów współczesnych drifterów. Jego pojawienie się w salonach ...