Czy jestem na dobrym tropie ???

19 Lip 2016, 06:20

Auto znajomego. Omega B z ostatnich lat produkcji. 2,0 8v.+lpg.
Zapala i chodzi przez minutę (na dużym ssaniu) normalnie. Po tej minucie silnik zaczyna coraz bardziej przebierać a cykle w wydechu to takie półsekundowe puf-puf-puf :unsure: . Przy niedogrzanym silniku trzęsie trochę kastą.
Jednak gdy silnik osiągnie temperaturę normalną +-90 st. ,to objawy wszelkich niedomagań są praktycznie niewyczuwalne.
W całym zakresie obrotów auto jest dynamiczne ,nie przerywa, nie szarpie. problem jest tylko na wolnych obrotach.
I teraz najważniejsze...
Jak stoi w korku na benzynie to czuć wokół auta nutę benzyny. Jak przełączy na lpg ,to z kolei czuć gaz.
Pytanie:
Pęknięty albo nieszczelny KOLEKTOR WYDECHOWY ???
Pytam zanim cały dzień poświęcimy na zdejmowanie wydechu itp . A i wcześniej trzeba by zamówić używkę na alledrogo i kupić zawczasu nową uszczelkę.
Miał ktoś podobne objawy? :) .
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lip 2016, 12:49

Ja miałem kiedyś Omegę B, ale z innym silnikiem 2.0 16V ECOTEC z LPG i pęknięty był kolektory wydechowy. Problemów z obrotami nie maiłem, czuć jednak było czasem zapach czy to benzyny czy też gazu w zależności od paliwa jakim aktualnie było zasilane auto. Po wymianie problem zapachu ustąpił.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

22 Lip 2016, 18:22

Czyli jednak idę dobrym tropem. Niestety czeka nas robota w kanale... :yes:
artur73
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 00:21

Nie jesteś na dobrym tropie. W tym oplu sie nie da wymienic kolektora a smierdzi przez gaz bo to do kuchenek. Oddaj to auto komus kto sie zna lepiej a nie rob tego sam bo itak nie wyjdzie. A jak juz chcesz koniecznie sam tam grzebac to zacznij od wymiany dysz bo to sie da zrobic samemu
Jorg
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

23 Lip 2016, 06:51

Jorg napisał(a):W tym oplu sie nie da wymienic kolektora

Czego się nie da wymienić przy silniku 2.0 8v X20SE ??? :D Kolektora wydechowego???
Dobre ,dobre... :naughty:

Jorg napisał(a):smierdzi przez gaz bo to do kuchenek

Tak... szczególnie ,że śmierdzi również benzyną...

Dzięki za odkrywcze info. Jakoś jeżdżę samochodami na lpg od 12 lat i zrobiłem nimi w sumie ponad 600 tys. km w zasadzie bez problemu . Żaden gaz w tych autach nie zniszczył silnika. Pamiętam ,że stary Golf miał 460 tys przebiegu i sam osobiście zrobiłem nim ponad 200 tys. na lpg ,a jego stan był na tyle dobry że odkupił go ode mnie szwagier i dalej nim jeździł. Ponad 100 tys to zrobiłem kiedyś na lpg Cinquecento 903 :) , Astrą 1,4 , dwoma Renówkami, Stilo.
Tak więc nie opowiadaj głupot o lpg do kuchenek ,bo auta z lpg wypuszczane były prosto z fabryki jak np taki Opel Astra IV 1,4T -140KM.
artur73
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 19:07

Akurat w tym silniku sie nie da zmienić kolektora bo go tam nie ma. Tłómiki są przykrecone prosto do glowicy wiem bo naprawialem juz takie silniki. A gaz był montowany fabrycznie... Ta ciekawe jaki koncern montował by coś co zniszczy samochód za kilka tysięcy kilometrów i pozniej sprzedawal by klientom. To byly instalacje zakladane przez salony samochodowe bez wiedzy producenta, na szczescie juz sobie z tym prawnie poradzono i obowiązuje zakaz.
Jorg
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

24 Lip 2016, 04:44

Tu masz taki kolektor ,który jakimś "cudem" został zdjęty i nadaje się do ponownego montażu...
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
artur73
Awatar użytkownika