Czy już czas na wymianę opon? Proszę o ocenę

22 Lip 2019, 17:40

Witam,

Taka sprawa - miałem źle ustawioną zbieżność przez co zjechały mi się nieco zewnętrzne krawędzie przednich opon. W związku z powyższym postanowiłem wymienić przednie opony, ale przy okazji przyjrzałem się tylnym. Bieżnik jest głęboki, ale na ich powierzchni znajdują się małe pęknięcia i tak się zastanawiam czy ich też nie muszę wymienić?

Jakie jest Wasze zdanie?

Czytałem różne opinie i niektórzy piszą, że to normalne w kilkuletniej oponie i na tym się jeździ. Te opony wyprodukowane są w 2013 więc nie są jakieś mega stare, przejechane też nie mają za wiele.
Jednak wyglądają tak sobie i stąd to moje pytanie. Wolałbym jeszcze ten sezon na nich dokończyć, bo mam inne wydatki, ale jeśli racjonalnie mnie przekonacie że trzeba wymienić, to wolę się zapożyczyć i mieć spokój, bo bezpieczeństwo jest dla mnie ważne.

Czy już czas na wymianę opon? Proszę o ocenę Czy już czas na wymianę opon? Proszę o ocenę Czy już czas na wymianę opon? Proszę o ocenę
towerone
Nowicjusz

Zdjęcia: 6

23 Lip 2019, 08:10

Wiek opony robi swoje i dlatego tak wyglądają, 6 lat to sporo. Jeśli faktycznie nie masz pieniędzy to dokończ jazdę na tych oponach. Pamiętaj jednak iż to twoje bezpieczeństwo i wraz z wiekiem guma traci swoje właściwości. Przekonywać cię nie będę sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie ile warte jest dla ciebie bezpieczeństwo. Nie wiem jaki rozmiar masz tych opon aczkolwiek zakup nowych opon nie jest majątkiem. Sam na ten sezon sprawiłem sobie nowe a mam r17 .
adamzych
Nowicjusz

Miejscowość: Radom
Prawo jazdy: 1- 0- 0
Przebieg/rok: 16tys. km

30 Lip 2019, 15:17

towerone napisał(a):Czytałem różne opinie i niektórzy piszą, że to normalne w kilkuletniej oponie i na tym się jeździ
To co widać u ciebie to normalna sprawa po takim czasie i nie widać tam jakiś uszkodzeń które mogły by dyskwalifikować tą oponę do dalszej jazdy lub wpływać na bezpieczeństwo.
towerone napisał(a):Jednak wyglądają tak sobie i stąd to moje pytanie. Wolałbym jeszcze ten sezon na nich dokończyć
Po zdjęciach które dodałeś spokojnie można powiedzieć że sezon dokończysz no chyba że planujesz zrobić więcej niż 10tkm :wink:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

31 Lip 2019, 13:11

Sezon dokończysz ;) później wymiana koniecznie :ok:
radzio12
Nowicjusz

01 Sie 2019, 09:24

Nie wiem czy tam jest rok prod. 13 czy 15. Dlaczego piszecie, że opony do wymiany? Przecież opony uważa się za dobre do 10 lat od daty produkcji. Te mają albo 4 albo 6 lat. Bieżnik jest jeszcze dość gruby, wskaźnik jest jeszcze nisko, lamele jeszcze są całkiem dobre. A że delikatnie popękana guma, to normalka. Żadne jakieś wielkie uszkodzenia. Moim zdaniem opony są jeszcze dobre.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Nowe Volvo V40 - pięć gwiazdek w Euro NCAP
    Nowe Volvo V40 otrzymało najwyższy wynik pięciu gwiazdek w teście zderzeniowym Euro NCAP. Wynik ogólny jest najlepszym odnotowanym kiedykolwiek przez instytut – 98% ochrony dorosłych pasażerów i 100% ochrony ...