Czy koniecznie muczę placić OC?

22 Cze 2011, 17:07

Miałem Żuka, który stał nieużywany od roku, za którego nie zapłaciłem OC, gdyż chciałem go złomować. Zamiast złomowania sprzedałem go za przysłowiową złotówkę firmie, która później go zezłomowała. Samochód wyrejestrowałem jak należy. Właśnie przysłano mi z firmy ubezpieczeniowej wezwanie do zapłaty i straszą mnie karami.
Co mam zrobić?
lubię lato i basta ...
riki_tiki_ta
Nowicjusz

Miejscowość: Wyrzysk

22 Cze 2011, 17:44

zapłacić, bedzie szybciej i bez problemu, jak nie to się o windykacje oprze
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Cze 2011, 23:58

riki_tiki_ta napisał(a):Co mam zrobić?

Na nic sie nie oglądaj i plać...Podam Ci swój przykład ktory jest przykładem typowego bałaganu w firmach ubezpieczeniowych.Wszystkie dokumenty mialem ok ale po ok.2 latach przyszły wezwania do zapłaty.Kiedy ich ze tak powiem olałem/jak wspominalem wyzej dok.miałem ok./to dostalem powięszowanie z firmy windykacyjnej"Kruk"z Wrocławia.Wtedy oczywiscie zrobiłem ksera i skończyło się tylko na strachu.A w Twoim przypadku to mozesz byc pewny jak to się skończy... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Cze 2011, 00:23

Ps.Na chwilę obecna czynności windykacyjne przeprowadza Urząd Skarbowy dla twojego miejsca zamieszkania...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Cze 2011, 15:00

Dzięki Wszystkim za pouczającą lekturę. Biorę kasę w zęby i lecę na pocztę.
Pozdrawiam Wszystkich.
lubię lato i basta ...
riki_tiki_ta
Nowicjusz

Miejscowość: Wyrzysk

28 Cze 2011, 12:38

Riki, moi przedmówcy poradzili Ci jak najbardziej słusznie. Gwoli ścisłości i dla innych forumowiczów z podobnym problemem, wspomnę jeszcze o podstawie prawnej. Zgodnie z Ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych, każdy zarejestrowany pojazd musi mieć ważną polisę OC. I w związku z tym właściciel pojazdu musi za taką ochronę zapłacić. I nie ma tutaj znaczenia fakt, że auto stoi nieużywane. Obowiązek opłaty za OC kończy Ci się wraz z datą sprzedaży lub wyrejestrowania auta (o czym zgodnie z ustawą powinieneś powiadomić niezwłocznie swoje towarzystwo). Czyli zaległość będzie dotyczyła tylko okresu do sprzedaży lub wyrejestrowania jeśli w dniu sprzedaży nie miałeś wykupionego OC. Jeżeli miałeś wykupione ale nieopłacone OC, to odpowiadasz za zapłatę składki do dnia poinformowania zakładu ubezpieczeń o sprzedaży (tylko, że w tedy od dnia sprzedaży solidarnie z nabywcą). Tak na marginesie po sprzedaży auta nie mogłeś go wyrejestrować, bo nie byłeś już jego właścicielem. Według Twojego opisu właścicielem została firma, która go ze złomowała i to jej przedstawiciel mógł wyrejestrować auto.

Jeśli potrzebowalibyście dodatkowych informacji, zachęcam do kontaktu ze mną.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Lexus LFA - nieznana historia legendy
    Lexus LFA, wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy supersamochód, zaledwie w kilka lat od wejścia na rynek zyskał status legendy. Niezwykła jest również historia powstania tego modelu. ...