Ubezpieczenie

27 Cze 2011, 20:54

1) czy posiadając samochód a nie użytkując go mam obowiązek płacenia OC, jeśli tak proszę o podania przepisu mówiącego o tym

2) ile max. może wynosić przerwa w nie opłacaniu OC by nie przepadły dotychczasowe ulgi

3)jak się sprawa przedstawia gdy samochód jest po wypadku i ktoś sprzedaje go na tzw. części?

4)A jak jest z obowiązkiem rejestracji i ubezpieczenia samochodu zakupionego za granicą; czy mam obowiązek jego rejestracji w Polsce czy mogę jeździć na rejestracji z innego państwa. Coś na zasadzie jestem polakiem mieszkam czasowo np. we Francji tam też kupiłem samochód opłaciłem i zarejestrowałem za granicą przyjeżdżam do Polski np. na rok i czy mogę nim legalnie poruszać się po kraju?
zaxsx
Początkujący

Miejscowość: Polska

27 Cze 2011, 21:41

zaxsx napisał(a):3)jak się sprawa przedstawia gdy samochód jest po wypadku i ktoś sprzedaje go na tzw. części?

Nikt Ci tego nie zabroni.Tylko pomyśl na jakiej podstawie wyrejestrujesz go w WK...
zaxsx napisał(a): Coś na zasadzie jestem polakiem mieszkam czasowo np. we Francji tam też kupiłem samochód opłaciłem i zarejestrowałem za granicą przyjeżdżam do Polski np. na rok i czy mogę nim legalnie poruszać się po kraju?

Jezeli pojazd posiada wazne OBT oraz ubezpieczenie/OC czy jak tam to zwią/to mozesz sobie jezdzic ile chcesz...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Cze 2011, 22:10

1) przeczytać zwłaszcza 2 rozdział

[Aby zobaczyć PDF musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

2) Jak się posiada i nieopłaca to może być kara z FG . Jak się nie posiada przez jakiś czas to jest chyba napisane w ustawie wyżej
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

27 Cze 2011, 22:22

bonifacy napisał(a):1) http://www.teida.pl/media/documents/ust ... eniach.pdf

Jezeli to Ciebie nie zadawala to mozesz poczytać sobie jeszcze DZU2009R NR91 POZ.739...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla E11 G6 / G6R (1997–1999)
    Zaprezentowana w 1997 kolejna, przednionapędowa generacja Corolli zasłynęła uniwersalnością zastosowań oraz trwałością i bezawaryjnością. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych generacji, z którymi dość mocno była ...
    5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...