Czy koszt OC wzrasta po zamontowaniu gazu?

07 Lip 2016, 11:38

Kolega zadał mi ostatnio takie pytanie i nie byłem w stanie na nie odpowiedzieć, dlatego pytam tutaj, może ktoś miał taką sytuację? Obstawiam że na pewno cena się trochę zmienia, ale czy jest to jakiś drastyczny skok?
Maks86
Nowicjusz

Auto: Mazda cx7

07 Lip 2016, 12:13

Wpłynie to lekko na wzrost OC, ale nie powinna to być bardzo duża zmiana.
Kiedy wykonaliśmy przykładową symulację w [link do Ubea wygasł] to przy kalkulacjach różniących się jedynie informacją o zamontowaniu instalacji gazowej różnica między najniższymi możliwymi składkami za OC wyniosła zaledwie 65 zł.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

07 Lip 2016, 12:23

@Maks86 Różnica może być, ale nie musi. Wszystko zależy od podejścia ubezpieczyciela. Jest to jeden z rozdmuchanych mitów, porównywalny do niesamowicie drogich ubezpieczeń dla samochodów sprowadzonych z Anglii.. jeden ubezpieczyciel będzie chciał podwójnej stawki, innemu zaś nie robi to żadnej różnicy i ubezpieczy za składkę dla pojazdu z kierownicą po lewej stronie ;) Rynek jest długi i szeroki, dlatego najlepszym sposobem na jego sprawdzenie jest porównanie ze sobą wszystkich dostępnych ofert :)
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

11 Lip 2016, 12:03

Dziękuję za odpowiedzi, obstawiałem że jakaś tam różnica jest, chociaż wydawało mi się że ma to większe znaczenie przy AC, ze względu na zmianę wartości samochodu po zamontowaniu gazu
Maks86
Nowicjusz

11 Lip 2016, 12:19

Maks86 napisał(a):chociaż wydawało mi się że ma to większe znaczenie przy AC

A AC to już inna sprawa ;)
Pewna różnica jakaś pewnie będzie, ale wszystko trzeba sprawdzić. Jeden ubezpieczyciel podwyższy bardzo, inny mniej, a jeszcze inny prawie w ogóle.

Dlatego lepiej zamontować gaz albo w ogóle przed wykupieniem AC, albo kiedy zbliża się koniec dotychczasowej polisy, aby mieć swobodę w wyborze tego ubezpieczyciela, który zaoferuje najkorzystniejszą ofertę ;)
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

12 Lip 2016, 09:31

szybka symulacja w porównywarce dla tego samego samochodu z gazem i bez gazu i będziesz miał mniej więcej obraz jaka jest różnica w cenie. gazując swój samochód wrzuciłem sobie to w rankomat i różnice były minimalne, tyle że mnie do końca ubezpieczenia zostało jeszcze trochę czasu
tygrysek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 08 07 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW E36
Silnik: 2.0 320i 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 2.5 Hybrid i-AWD - test spalania
    Zaprezentowana w 1994 roku, pierwsza generacja RAV4 dała początek segmentowi SUV-ów. Obecnie w sprzedaży jest najnowsza, piąta generacja, oferująca rekordową przestrzeń dla pasażerów oraz aż 580 l dla ich bagażu. ...
    Wodorowa ciężarówka Toyoty na ulicach Los Angeles
    Mieszkańcy Los Angeles i Long Beach będą mieli niedługo okazję oswoić się z widokiem zaskakująco cichej ciężarówki. 23 października rozpocznie się długofalowy test prototypowego samochodu ciężarowego Toyoty napędzanego ...

12 Lip 2016, 13:10

Dziękuję za odpowiedzi, w wolnej chwili porównam oferty, bo temat ciekawy :)
Maks86
Nowicjusz

25 Sie 2016, 14:04

Jeżeli chcesz sprawdzić oferty to zerknij tutaj: [link wygasł].

Pierwsza w Polsce aukcja ubezpieczeń. Tutaj to nie ty szukasz dla siebie najtańszego ubezpieczenia, ale to agenci ubezpieczeniowi z całej polski będą starać się Ci zaproponować najtaniej w otwartej przez ciebie aukcji.
Zapraszam do wypełnienia prostego formularza na stronie [link wygasł] a aukcja zostanie automatycznie założona. W kolejnych krokach będziesz na bierząco informowany w mailach i poprzez zalogowanie się do panelu administracyjnego.

Dodatkowo Masz gwarancje że nie będą do Ciebie wydzwaniać przedstawiciele - twoje prywatne dane są udostępnione Agentowi, tylko po zaakceptowaniu oferty
agens
Nowicjusz

Auto: audi a6