17 Kwi 2012, 21:08
Tak jak kolega o nicku rem8 pisze; należy uważać i nic nie płacić. Sam wtopiłem i aż wstyd się przyznać, ale to wiara w drugiego człowieka, pośpiech, wiele spraw naraz i brak wiedzy, że tak można podle okradać drugiego człowieka były tego przyczyną. Teraz poświęcam swój czas żeby zlokalizować złodziej. Chciałem powiedzieć wam kilka ważnych spostrzeżeń oraz przekazać wiadomości, które mogą się przydać w zbiorowej współpracy mającej na celu schwytanie ich. Notoryczne zgłoszenia do Prokuratury są bardzo dobrym krokiem!!!
1.Jeśli w ogóle płacicie za cokolwiek z góry to róbcie tylko przelewy przez Bank, w którym macie konto. (Allegro, paypal, etc. odpada nie płaćcie im)
2. Zanim wyślesz przelew sprawdź w umowie ze swoim bankiem ile masz czasu na tzw. reklamacje przelewu (z reguły 14 dni), czyli możesz złożyć reklamacje w celu cofnięcia przelewu z powodu nie dostarczenia towaru (skuteczność mała, będziesz się nieźle gimnastykował/a z bankiem)
3. Jeśli podejrzewasz, że z ofertą, którą otrzymałeś/aś jest coś nie tak, to nie kończ korespondencji ze sprzedawcą tylko zgłoś sprawę na Policję i dalej kontynuuj korespondencję z oszustem.
4. Jeśli Policja ignoruje twoje zgłoszenie to pomiń Policję i zgłoś sprawę bezpośrednio do Prokuratury, oni muszą się tym zająć (nie mogą odrzucić twojego zgłoszenia) więc nakażą Policji zająć się tym.
5. Nie publikujcie z kim rozmawiacie czy mailujecie (nazwiska i maile), ponieważ złodzieje na 1000% czytają te forum (sprytnie sprawdziłem to, wierzcie mi) i ten adres jest już spalony - emocje odpadają!!!!!
6. Publikujcie nazwy i dane firm, które aktualnie okradają ludzi na otomoto.pl
Tak na przykład obecnie okrada firma:
Uwaga oszuści!
SALESGAP LIMITED
160 DUNDEE STREET
EH11 1DQ, UNITED KINGDOM
tel.: +48 131 608 0331 - ściema !!
oraz firma
Uwaga oszuści!!
Sales Plus Limited
21 Corbiehill Avenue
EH4 5DT, United Kingdom