Czy kupić auto na czerwonych tablicach? pilne

18 Gru 2013, 20:29

cześć mam okazje kupić fajny samochodzik po dobrej cenie, auto zostało podobno dopiero co sprowadzone oplacone i zarejestrowane, jest na czerwonych tablicach i miekkim dowodzie czy warto się pchać i kupować taką rzecz? własciciel tego pojazdu wystawia fakture i mówi ze był sprowadzony kilka dni temu Proszę o pomoc.
Vxend
Nowicjusz

Auto: eclipse
Rok produkcji: 2009

18 Gru 2013, 22:23

nikt Ci nie napisze czy masz kupować czy nie

kupujesz auto zarejestrowane w Polsce jeśli auto Ciebie interesuje to ja bym zrobił to w troszkę inny sposób...

zapłacił ZALICZKĘ spisał wstępną umowę kupna sprzedaży gdzie byłoby napisane jasno że wpłaciłeś zaliczkę w wysokości (np 10% wartości pojazdu czy tam 1000zł) i poczekał do momentu aż sprzedający odbierze TWARDY DOWÓD rejestracyjny pojazdu

w tym momencie pojechał do dokończyć transakcję

DLA CIEBIE JEST WAŻNE byś otrzymał twardy dowód rejestracyjny, ubezpieczenie OC oraz KARTĘ POJAZDU.
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

18 Gru 2013, 22:29

jest taki problem ze między mną a tym autem jest róznica 500 km, auto dopiero co sprowadzone i zarejestrowane boje się o to że mogło by być kradzione? nie mam pojecia jak to sprawdzić żeby nie było problemów.
Vxend
Nowicjusz

18 Gru 2013, 22:34

to jest autko ogolem od jakiegoś handlarza, mówił mi także że otrzymuje od nich roczna gwarancje na samochod.
Vxend
Nowicjusz

18 Gru 2013, 22:44

nie kupuj auta w ciemno...

sprawdź numery VIN powinny w znajdować się w kilku miejscach pod maską na tabliczkach znamionowych na kielichach amortyzatorów na słupku B czasem pod fotelem pasażera z przodu jest klapka w wykładzinie...

zawsze możesz zadzwonić na 997 i się zapytać o legalność samochodu podając numer VIN markę i model samochodu

ponadto poproś sprzedającego o numer VIN - numer ten idzie rozkodować i dowiesz się po nim wszystkiego jaki powinien być silnik skrzynia wersja nadwozia oraz jaka powinna być farba samochodu

sprawdź czy to czego się dowiedziałeś zgadza się z danym samochodem wyposażenie,klima,motor,skrzynia,wersja nadwozia itp

nie kupuj auta z miękkim dowodem rejestracyjnym

nie ufaj zbytnio okazjom

aby odebrać twardy dowód rejestracyjny musisz oddać miękki wiec co pojedziesz znowu 500km aby odebrać dowód ???

poczekaj - max. 2 tyg facet powinien mieć twardy dowód
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Gru 2013, 22:49

ta gwarancja jest g...o warta...

najlepszą gwarancją jest jak widzisz auto w dniu sprowadzenia do kraju tylko że takimi ofertami nikt się nie interesuje - wiem to z własnego doświadczenia

daj na PW link do aukcji
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny Nissan Resonance
    Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...

18 Gru 2013, 22:50

podobno zarejestrował 3 dni temu :/ do tego czasu czuje, że może zostać sprzedany, a bardzo mi się samochód podoba.
z tym numerem VIN gdzie mogę sie udać sprawdzić jego dane?
na policji powiedzą to co zawsze na chwile obecną jest nie notowany ale co będzie za godzine czy jutro nikt nie wie.
Chodzi mi o to, że dopiero sprowadził to może być jeszcze nie zgłoszony za granicą a zanim tutaj dojdzie :D Jaka jest pewnośc kupowania autka. Dużo zbierałem na zakup samochodu nie chcę się w coś wpakować dlatego taki jestem podejrzany o wszystko :(
Vxend
Nowicjusz

18 Gru 2013, 22:51

mówił, że po prostu sobie wyślemy kurierem to wszystko... po miesiącu.
Vxend
Nowicjusz

18 Gru 2013, 22:52

[link do Tablica wygasł]
to te autko w kręgu moich zainteresowań
Vxend
Nowicjusz

18 Gru 2013, 22:55

daj na PW link do tej aukcji...

tak tak tak po miesiącu wyślecie sobie kurierami... po zakupie szukaj wiatru w polu numer nieaktualny, firmy nie ma

jako gówniarz kupiłem auto lecz nie sprawdziłem od kogo... facet co kupił auto nie zarejestrował go na siebie tylko sprzedał ja miałem problemy z odebraniem twardego dowodu bo nie było ciągłości umów kupna sprzedaży... a facet się migał jak diabli... co zrobić łeb urwać i iść za gów... siedzieć?
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Gru 2013, 23:02

auto z grupy VAG w tym przypadku VW nie mogłeś łatwiej trafić

poproś o VIN i rozkodujesz go w internecie poszukaj w google - rozkodowanie numeru VIN volkswagen

pomyśl logicznie auto 2011r przebieg ok 36 tys. Co to znaczy ok ?? przebieg jaki chcesz ???

skąd jest auto sprowadzone?
W niemczech NIKT CI NOWEGO SPRAWNEGO IDEALNEGO samochodu nie sprzeda tym bardziej z takim przebiegiem.

z doświadczenia Ci powiem:
- auto walone
- przebieg ogromny
- motor uszkodzony
takie auta są sprowadzane
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Gru 2013, 23:04

z włoch. sprowadzone, potrzebują kasy na kupno droższych aut dlatego sprzedaje taniej
Vxend
Nowicjusz

18 Gru 2013, 23:04

dla nie moze i miec ze 100 tys to mało na auto generlanie, zależało by mi by było zgodne wszystko z prawem, podobno bez wypadkowy wszystkie szyby i lakier oryginał
Vxend
Nowicjusz

18 Gru 2013, 23:05

dla nie moze i miec ze 100 tys to mało na auto generlanie, zależało by mi by było zgodne wszystko z prawem, podobno bez wypadkowy wszystkie szyby i lakier oryginał
Vxend
Nowicjusz

18 Gru 2013, 23:14

szyby z rocznika kupić to nie problem - jak dobrze poszukasz to i kompletne drzwi w kolorze dobierzesz

taki rok i przebieg powinien być serwisowany weź numer VIN znajdź w internecie parę serwisów VW podzwoń do nich że chcesz kupić auto czy ci sprawdzą przebieg po numerze VIN - jakiś serwis bez problemu Ci to sprawdzi czy jest oryginalny - w tym roczniku pewnie i jest oryginalny
valia
Początkujący
Awatar użytkownika