Czy kupowanie telefonu w abonamencie ma sens?

24 Lip 2016, 22:02

Ja zawsze kupuję telefon na allegro, a abonament biorę bez telefonu. Jest to lepsza opcja.
ronik
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 03 1987
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel

25 Lip 2016, 09:52

ronik napisał(a):Ja zawsze kupuję telefon na allegro, a abonament biorę bez telefonu. Jest to lepsza opcja.

Jak pisałem wcześniej - nie zawsze tak jest. Nie wprowadzaj w błąd. Zresztą obecnie nie ma żadnych tajemnic i łatwo jest policzyć ile dany telefon będzie kosztował u operatora - teraz są osobne rozliczenia za abonament i osobne za telefon ( raty ). Więc można bezproblemowo sobie policzyć. Trzeba też oczywiście wiedzieć, ile kosztuje podobny abonament bez telefonu, bo często jest tak, że abonament z telefonem jest tańszy niż ten bez telefonu albo jest inny pakiet rozmów, sms-ów, danych itp. Trzeba oprócz ceny telefony poprostu porównać ceny abonamentów, zwracając uwagę na zawartość tego abonamentu. Oczywiście trzeba to wszystko pomnożyć x24 ( czas trwania umowy )
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Paź 2016, 11:08

dokładnie, jeśli trafisz dobrą ofertę to jak najbardziej. W przeciwnym razie lepiej kupić osobno
miros
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

27 Paź 2016, 19:06

Cena smartfona u operatora zależy od wysokości abonamentu. Za ten sam model można zapłacić złotówkę, ale można też 500zł. Kupowałem niedawno alcatela idol, bardzo fajny smartfon z dużymi możliwościami, doskonałym dźwiękiem i wieloma gratisami (m. in. słuchawki jbl, gogle vr) i zapłaciłem 1 zł. Z tym, że płacę dość duży abonament.
mikołaj11
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: renault laguna

04 Sty 2017, 21:36

Zależy od oferty i od tego co jest dla Ciebie istotne. W większości droższych abonamentów z fajnym telefonem masz po prostu tę wygodę że nie musisz się martwić że skończy Ci się limit i nagle nigdzie nie zadzwonisz, albo internet padnie. Wziąłem ostatnio Samsunga Galaxy a5 z Play. Wyszło 115 zł ale praktycznie nie mam limitów i nie przejmuję się żadnym dokupowaniem kart, brakiem środków itd. To bardzo duży komfort.
JJAbrams
Obserwowany

Auto: Skoda Superb II

11 Sty 2017, 16:31

ja od zawszę biorę tel na abonament. Faktem jest, że operatorzy rzadko mają w ofercie coś co bym nazwał fajnym telefonem. Kupuję osobno, ale własnie dlatego że chcę lepszy telefon niż mi oferują
esttt
Obserwowany

Auto: Renault Clio
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...

12 Sty 2017, 10:39

Wszystko zależy od tego jaką ofertę ma dany operator. Ciężko jest jednoznacznie określić czy kupowanie w abonamencie ma sens. Wystarczy trafić na dobrą obniżkę cen telefonów u danego operatora i może się okazać, że jest to bardzo konkurencyjna oferta.
MikeG
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2012
Auto: Astra
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Sty 2017, 10:12

ja uważam, że lepiej jest kupić telefon osobno - to wychodzi znacznie taniej
wines
Nowicjusz

Auto: volkswagen bora