Czy kupowanie telefonu w abonamencie ma sens?

24 Lip 2016, 22:02

Ja zawsze kupuję telefon na allegro, a abonament biorę bez telefonu. Jest to lepsza opcja.
ronik
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 03 1987
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel

25 Lip 2016, 09:52

ronik napisał(a):Ja zawsze kupuję telefon na allegro, a abonament biorę bez telefonu. Jest to lepsza opcja.

Jak pisałem wcześniej - nie zawsze tak jest. Nie wprowadzaj w błąd. Zresztą obecnie nie ma żadnych tajemnic i łatwo jest policzyć ile dany telefon będzie kosztował u operatora - teraz są osobne rozliczenia za abonament i osobne za telefon ( raty ). Więc można bezproblemowo sobie policzyć. Trzeba też oczywiście wiedzieć, ile kosztuje podobny abonament bez telefonu, bo często jest tak, że abonament z telefonem jest tańszy niż ten bez telefonu albo jest inny pakiet rozmów, sms-ów, danych itp. Trzeba oprócz ceny telefony poprostu porównać ceny abonamentów, zwracając uwagę na zawartość tego abonamentu. Oczywiście trzeba to wszystko pomnożyć x24 ( czas trwania umowy )
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Paź 2016, 11:08

dokładnie, jeśli trafisz dobrą ofertę to jak najbardziej. W przeciwnym razie lepiej kupić osobno
miros
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

27 Paź 2016, 19:06

Cena smartfona u operatora zależy od wysokości abonamentu. Za ten sam model można zapłacić złotówkę, ale można też 500zł. Kupowałem niedawno alcatela idol, bardzo fajny smartfon z dużymi możliwościami, doskonałym dźwiękiem i wieloma gratisami (m. in. słuchawki jbl, gogle vr) i zapłaciłem 1 zł. Z tym, że płacę dość duży abonament.
mikołaj11
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: renault laguna

04 Sty 2017, 21:36

Zależy od oferty i od tego co jest dla Ciebie istotne. W większości droższych abonamentów z fajnym telefonem masz po prostu tę wygodę że nie musisz się martwić że skończy Ci się limit i nagle nigdzie nie zadzwonisz, albo internet padnie. Wziąłem ostatnio Samsunga Galaxy a5 z Play. Wyszło 115 zł ale praktycznie nie mam limitów i nie przejmuję się żadnym dokupowaniem kart, brakiem środków itd. To bardzo duży komfort.
JJAbrams
Obserwowany

Auto: Skoda Superb II

11 Sty 2017, 16:31

ja od zawszę biorę tel na abonament. Faktem jest, że operatorzy rzadko mają w ofercie coś co bym nazwał fajnym telefonem. Kupuję osobno, ale własnie dlatego że chcę lepszy telefon niż mi oferują
esttt
Obserwowany

Auto: Renault Clio
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

12 Sty 2017, 10:39

Wszystko zależy od tego jaką ofertę ma dany operator. Ciężko jest jednoznacznie określić czy kupowanie w abonamencie ma sens. Wystarczy trafić na dobrą obniżkę cen telefonów u danego operatora i może się okazać, że jest to bardzo konkurencyjna oferta.
MikeG
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2012
Auto: Astra
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Sty 2017, 10:12

ja uważam, że lepiej jest kupić telefon osobno - to wychodzi znacznie taniej
wines
Nowicjusz

Auto: volkswagen bora