yeti65 napisał(a):Telefon ze sklepu wychodzi taniej niż od operatora(
No z tym się nie zgodzę, przynajmniej jeżeli chodzi o T-mobile. Nie wiem jak w innych sieciach, ale o tym za chwilę. Półtora roku temu brałem w T-mobile telefon w abonamencie. Wziąłem Samsung Galaxy Grand Prime. W sklepie ( sprawdzałem w Saturnie i MediaMarkt, ale w sklepie internetowym ) wtedy kosztował on jak dobrze pamiętam 1600 z groszami. Mnie wyniesie on 1293 zł. Za telefon przy przedłużaniu umowy zapłaciłem 30 zł.
A wracając do innych operatorów - pytałem o ten sam telefon w Play i w Plusie, to ceny za te telefony były przerażające - po 1800 a nawet ponad 2 tyś wychodziło chyba w Play jak dobrze pamiętam. Jednak tak naprawdę mnie to nie zdziwiło, bo w T-mobile jestem od lat, przedłużałe, umowę, a u tamtych operatorów byłem "nowy". Mimo wszystko, jak się tak operatorzy reklamują, chcą nabyć nowych klientów, to dlaczego robią im "pod górkę"? Przecież nikt nie przejdzie do innego operatora, jak u tego nowego jest drożej. I nawet nie pomoże w tym mniejszy abonament ani przenoszenie numeru. Nie wiem, o co w tym chodzi.
Musisz poprostu odwiedzić kilku operatorów ( teraz to na rynku chyba w grę wchodzą T-mobile, Plus i Play ) i poprostu poprosić o ofertę z telefonem. Dostaniesz kartkę z wypisanymi modelami telefonów i ich cenami w poszczególnych abonamentach. Jak będziesz miała od tych trzech operatorów propozycje, to porównasz i wybierzesz. Nie wiem jak u pozostałych operatorów, ale T-mobile przedstawia osobno raty za telefon i osobno abonament. Dlatego można łatwo policzyć, czy telefon opłaca się kupić w sklepie czy u operatora.
Jedynym faktem jest to, że kupując telefon u operatora, w telefonie jest wgrany soft operatora. A telefon sklepowy jest czyty. Jednak czasem warto się zastanowić, czy ten soft aż tak bardzo będzie przeszkadzał.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...