Czy kupowanie telefonu w abonamencie ma sens?

20 Cze 2016, 10:50

Za chwilę przedłużam umowę i zastanawiam się czy tym razem nie skorzystać z opcji z telefonem, mój już ma swoje lata i kiepsko działa, przydałby się nowy. Zawsze wybierałam opcję bez telefonu więc nie wiem jak to wygląda w przypadku kiedy bierze się telefon, czy to jest w ogóle opłacalne?
Malanis
Nowicjusz

Auto: Audi A8 2004
Silnik: 4.2 V8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Cze 2016, 20:45

Idz do swojego operatora i zapytaj jaką mają dla ciebie ofertę bez telefony. Następnie zapytaj o ofertę z telefonem i ile kosztuje ów telefon ( ile musisz za niego zapłacić przy podpisywaniu umowy ( zwykle jest to od 20 do 100, a nawet i więcej - zależy od modelu telefonu i samego abonamentu ). Potem zorientuj się ile kosztuje nowy telefon w sklepie i porównasz sobie co ci się opłaci. Kwota abonamentu z telefonem będzie inna od abonamentu bez telefonu - i telefon nie ma na to wpływu. Raty za telefon będą liczone osobno i dodawane do abonamentu. W jakiej jesteś sieci i jaki masz abonament? Jak jestes w T-Mobile to będę mógł ci dokładnie opisać jak wygląda faktura za abonament bez telefonu i z telefonem. A zanim pójdziesz do przedtawiciela, to najpierw sprawdz, czy mają dla ciebie ofertę w internecie - tam jest zawsze taniej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

20 Cze 2016, 21:13

ja telefon kupuje osobno trafiło mi sie lumia 532 za 200zł
merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Cze 2016, 17:51

Telefon ze sklepu wychodzi taniej niż od operatora(ale tak jak pisze MotoAlbercik, zawsze warto porównać oferty). Po drugie-telefony ze sklepu mają czysty soft, bez żadnych zamulaczy od operatora.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

22 Cze 2016, 09:31

w tej chwili mam abonament w Play za 70 zł, ale biorę pod uwagę zmianę operatora, także jeśli możesz to bardzo chętnie przeczytam przykład z T-Mobile :) ogólnie nie zależy mi na jakimś super drogim smartfonie, zadowoli mnie średnia półka cenowa, także jeśli takiej klasy telefon udałoby się dorwać w cenie do 100 zł bez podwyższania abonamentu to byłbym już szczęśliwy
Malanis
Nowicjusz

22 Cze 2016, 09:54

yeti65 napisał(a):Telefon ze sklepu wychodzi taniej niż od operatora(

No z tym się nie zgodzę, przynajmniej jeżeli chodzi o T-mobile. Nie wiem jak w innych sieciach, ale o tym za chwilę. Półtora roku temu brałem w T-mobile telefon w abonamencie. Wziąłem Samsung Galaxy Grand Prime. W sklepie ( sprawdzałem w Saturnie i MediaMarkt, ale w sklepie internetowym ) wtedy kosztował on jak dobrze pamiętam 1600 z groszami. Mnie wyniesie on 1293 zł. Za telefon przy przedłużaniu umowy zapłaciłem 30 zł.
A wracając do innych operatorów - pytałem o ten sam telefon w Play i w Plusie, to ceny za te telefony były przerażające - po 1800 a nawet ponad 2 tyś wychodziło chyba w Play jak dobrze pamiętam. Jednak tak naprawdę mnie to nie zdziwiło, bo w T-mobile jestem od lat, przedłużałe, umowę, a u tamtych operatorów byłem "nowy". Mimo wszystko, jak się tak operatorzy reklamują, chcą nabyć nowych klientów, to dlaczego robią im "pod górkę"? Przecież nikt nie przejdzie do innego operatora, jak u tego nowego jest drożej. I nawet nie pomoże w tym mniejszy abonament ani przenoszenie numeru. Nie wiem, o co w tym chodzi.
Musisz poprostu odwiedzić kilku operatorów ( teraz to na rynku chyba w grę wchodzą T-mobile, Plus i Play ) i poprostu poprosić o ofertę z telefonem. Dostaniesz kartkę z wypisanymi modelami telefonów i ich cenami w poszczególnych abonamentach. Jak będziesz miała od tych trzech operatorów propozycje, to porównasz i wybierzesz. Nie wiem jak u pozostałych operatorów, ale T-mobile przedstawia osobno raty za telefon i osobno abonament. Dlatego można łatwo policzyć, czy telefon opłaca się kupić w sklepie czy u operatora.
Jedynym faktem jest to, że kupując telefon u operatora, w telefonie jest wgrany soft operatora. A telefon sklepowy jest czyty. Jednak czasem warto się zastanowić, czy ten soft aż tak bardzo będzie przeszkadzał.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Clio 1,2 Energy TCe o mocy 120 KM
    Samochód Renault Clio wyposażony jest standardowo w silnik benzynowy o pojemności 1,2 litra o mocy 120 KM. W tym przypadku średnie spalanie według danych producenta wynosi 5,3 litra na 100 km, a przyspieszenie do "setki" ...

24 Cze 2016, 09:47

https://komorkomat.pl/abonament?&ph=3664&tel=1&nowa=1 tutaj przykładowe ceny abonamentów z telefonem który by mnie interesował, w plusie za 100 zł ten telefon kosztuje 649. dopłacałbym co miesiąc 30 zł (w porównaniu z obecnym abonamentem), co daje 720 zł przez 2 lata - czyli telefon kosztował by 1369, sklepowa cena to bodajże 1500. Nie jakaś super oszczędność, ale miałbym 5 razy więcej internetu
Malanis
Nowicjusz

24 Cze 2016, 10:32

ja niedawno przedłużyłam umowę w Play i dostałam Huaweia P8 za 1 zł przy abonomencie 100 zł, też dobra okazja. Play ogólnie chyba ostatnio obniżył mocno ceny telefonów
kuna
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 2007
Przebieg/rok: 43tys. km
Auto: Hyundai ix35
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2012

27 Cze 2016, 13:22

właśnie też mam takie wrażenie, bo jak patrzę na te samy telefony u innych operatorów to wychodzi dużo drożej. jak się sprawuje ten Huawei?
Malanis
Nowicjusz

27 Cze 2016, 22:02

bardzo dobrze, jestem z niego mega zadowolona :)
tam możesz sobie sprawdzić przykładowe abonamenty z tym telefonem, ja mam akurat opcję dla firm i dlatego wyszło tak tanio, ale i tak nie jest źle :)
kuna
Nowicjusz

27 Cze 2016, 23:17

niby spoko, ale jednak mam wrażenie że bardziej będzie mi się opłacało kupić ten telefon osobno, a abonament obniżyć. ale dzięki za zestawienie, przydatne :)
Malanis
Nowicjusz

27 Cze 2016, 23:33

też dobry pomysł :) mnie akurat się trafiło to skorzystałam, ale czasem się zwyczajnie nie opłaca
kuna
Nowicjusz

18 Lip 2016, 11:47

Ma sens, ale trzeba trafić na dobrą ofertę.
anonse1990
Obserwowany

Miejscowość: Dziwiszów
Prawo jazdy: 18 10 2007
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Fiat Punto
Rok produkcji: 2005

20 Lip 2016, 10:43

dobra oferta to podstawa, a niestety nie zawsze takie są. Jak bierzesz telefon w abonamencie to tak bardzo nie czujesz jego ceny, bo spłata jest rozłożona na okres najczęściej 24 miesięcy, ale faktycznie wychodzi to znacznie drożej niż, jednorazowo wydane kilkaset złotych.
devyr
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

20 Lip 2016, 13:50

a mnie wyszło taniej, telefon wart 1600 zł kupiłem w abonamencie za 10 zł za 1 zł, z czego 50 zł to opłata za telefon, czyli w ratach wychodzi za niego 1200 zł - można? można
tygrysek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 08 07 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW E36
Silnik: 2.0 320i 150KM
Rok produkcji: 1994