Czy Mazda 6 ma zamiast kopułki cewkę?

16 Kwi 2017, 11:27

Zastanawiam się czy w Maździe 6 (GG) funkcje kopułki pełni cewka? o ta:
[link do iParts wygasł]
Czy przyrządy te służą czemu innemu?
Bo widzę że jest jeszcze taka ale nie wiem gdzie jest umiejscowiona:
[link do iParts wygasł]
wygląda trochę jak fajka od kabli :naughty:

Mam problem, że nie pali jeden cylinder, obstawiam świece gdyż ukręciłem na nich klucz (pewnie dawno nie zmienione się zaspawały) ale zgłębiam temat co jeszcze może być
https://www.autocodes.com/p0301.html
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Kwi 2017, 14:27

Pierwsza cewka rozdziela zapłon na cztery cylindry i do niej potrzebne są kable zapłonowe które idą do świec. Druga ro cewka zakładana bezpośrednio na świecę. Sprawdź jakie rozwiązanie masz u siebie.

Kod błędu o którym piszesz to wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze i tu problemem może być świeca kabel lub cewka. Należy zacząć od świecy. Jeżeli mam problem z ich odkręceniem to na pewno nie były dawno wymieniane i trzeba je będzie wymienić. Tu być może ktoś je za mocno dociągnął. Zerknij sobie do tematu w którym jest dyskusja na temat odkręcania świec vw-golf-iii-sposoby-na-zapieczone-swiece-vt73144.htm
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Kwi 2017, 21:42

Dzięki, liczyłem, że tu zajrzysz i rozwiejesz wszystkie wątpliwości.
Ukręciłem "zabawkę do świec" którą w Hondzie dawałem radę, świece chciałem zmienić od razu ale własnie nie udało mi się ich ruszyć i zwlekałem :oops: , zamówiłem klucz z przedłużką ale niestety nie dotarł przed świętami i mnie uziemiło.
Cewkę mam to "kopułkową" tamte są chyba od diesla dlatego sie nie moglem doszukać

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

18 Kwi 2017, 10:25

fate napisał(a):Cewkę mam to "kopułkową" tamte są chyba od diesla
W dieslu nie masz cewki. Filmik wrzuciłeś z silnikiem diesla.

Wrzuć zdjęcie swojego silnika z tego co widzę masz 2.3 benzyna z 2005 roku. Jak chcesz sprawdzić dokładnie to musisz zdjąć tą górną osłonę silnika i wtedy bedzie widać co tam masz. Moim zdaniem masz tam cztery cewki na każdą ze świec osobno.
Kacper
Forumowicz VIP

23 Kwi 2017, 01:31

Hej, moj to jeszcze przedlift a cewki w fajkach z tego co widze porobili w foliftach, jak podmienilem cewkę to się poprawiło, teraz biorę na obserwację czy się nie znów nie zapali, dzieki za pomoc
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Kwi 2017, 19:34

No to dobrze :) a świece w końcu sprawdziłeś? Kable też przydało by się sprawdzić...
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda NSX 2015 - druga generacja
    W 2015 roku do gry powróciła Honda NSX, którą można było oglądać na Tokyo Motor Show w wersji produkcyjnej. Druga generacja NSX otrzymała lekkie nadwozie i nowy, montowany wzdłużnie, 3,5-litrowy silnik V6 twin ...
    Jesień i niespodziewane leśne zwierzęta na drodze
    Teraz, kiedy zmierzch zapada dużo szybciej, a dodatkowo pogoda potrafi być mglista i deszczowa, łatwo można nie zauważyć zwierzęcia wybiegającego na jezdnię. Większość dzików, saren i innych leśnych zwierząt ginie ...

29 Kwi 2017, 08:50

Fajnie że się odzywasz bo mam w sumie pytanie co do świec. Sprawdzanie zacząłem od świecy, z nowym kluczem wykręciła się bez mrugnięcia oto fotka:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jest to iryd, jak myślisz jak to może być przebieg? Nie mam bogatego doświadczenia do tej pory posługiwałem się tylko niklowymi i takie podpieczone na oko pewnie bym już zmieniał.. Tutaj moim zdaniem elektroda wygląda jeszcze okay, ale widać że swoje przeszły, pytanie czy 50k i kolejne 30k przed nimi czy już 80-100k. Nagar myślę że związany moze byc z jazda po miescie 90% kilkukilometrowe odcinki, poprzedni wlasciciel podejrzewam rowniez, aczkolwiek mysle ze auto pali ciut za wiele (12L miasto a staram się jechać dosyć płynnie, aczkolwiek żona pewnie bardziej dociska w nieuzasadnionych drogowych sytacjach :naughty: )

Cewkę kupiłem uzywaną wraz z kablami, dopiąłem kable po podmianie świecy błąd był nadal, wymieniłem cewkę i ustał. Mam cały zestaw świec nowych ale nie chcę jeszcze wymieniać bo mam zamiar uciułać na nową cewkę i dopiero je założyć. Problem wygląda, że ustał na dobre, nic się złego juz nie dzieje tylko to spalanie.. porządna lambda to spory koszt a nie mam pewnosci czy by cos dało, co prawda mam przekroczoną normę Y=1,05 a odchyłka 3% ponoć dopuszczalna

I jeszcze silnik o ktory wczesniej pytales, kiepska fotka bo w ciemnym garażu

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Maj 2017, 23:59

A sprawdzałeś przerwę na świecach? U ciebie powinna być chyba 1,3mm na świecy irydowej takiej jak ta na obrazku.

Przebieg tutaj ciężko ocenić ale myślę że mogą mieć min. 40tyś. nalatane.

fate napisał(a):chcę jeszcze wymieniać bo mam zamiar uciułać na nową cewkę i dopiero je założyć.
Hm... zależy jeszcze ile czasu ci to zajmie :) ale w takim przypadku należało by i kable wymienić na nowe.
Kacper
Forumowicz VIP