VG Passat B4 1995r 2.0 ADY B/G - PROBLEM Z ODPALENIEM ( brak iskry)

13 Kwi 2017, 15:46

Witam, przyjechałem na kółkach normalnie do garażu, i nie chcę odpalić auto, z tego co zaobserwowałem to brak iskry podczas kręcenia.

Sprawdzone:
-świece zapłonowe - ok
- przewody zapłonowe - ok
- paluch kręci
-kopułka - ok
- przewód z cewki do kopułki - ok

Jeszcze podczas włączania zapłonu lub wpinania wtyczki do czujnika zapłonu, pojawia się pojedyncza iskra.
Sprawdzałem na wtyczce od cewki zapłonu, która jest trzy pinowa, gdy podłączam moją kontrolkę (wykonana z żarówki 12v i dwóch kabelków do niej przylutowanych) do pinów zewnętrznych żarówka świeci czyli napięcie jest.
Również gdy stykam moją kontrolkę do środkowego pinu wtyczki i do masy to pojawia się iskra na świecy.

Do tego raz mi zaczął odpalać znów normalnie, ale przejechałem się kawałek i mi się znowu zrobiło to samo co było...
janko22
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 04 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: PASSAT B4
Silnik: 2.0 ADY 8V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

14 Kwi 2017, 19:05

Problem może być w samej cewce. Skoro prąd do niej dochodzi, a nie daje iskry na świecach które wraz z kablami są dobre to od tego bym zaczął.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak uczyć dzieci bezpieczeństwa na drogach?
    Aby skutecznie uczyć dzieci w wieku od 4 do 12 lat odpowiedniego zachowania w zakresie bezpieczeństwa ruchu, trzeba wiedzieć o ograniczeniach związanych z wiekiem oraz o tym, że nikt nie zrobi tego tak skutecznie jak rodzice ...