Czy mazda nadaje się na pierwszy samochód?

07 Wrz 2010, 10:16

Witam. Potrzebuje porady odnośnie kupna pierwszego samochodu. Niedługo planuje kupić auto a kompletnie niewiem jakie... Zastanawiałem się nad Mazdą 323f z 1998 roku, z silnikiem 1.5 o mocy 90 kM. Czy to dory wybór? z góry dziękuje za odpowiedzi. pozdrawiam :razz:
przemo87

07 Wrz 2010, 14:27

Moja znajoma ma mazdę 323f(powtarzam kobieta) zdała prawko uhuhu nie pamiętam za którym razem, ale strasznie podobała się jej ta mazda każdy doradzał coś mniejszego itp
Ale jak to kobieta( ładne to musi to mieć) no ale cóż jeździ nim 1,5r i bez żadnego problemu o wiele lepiej jej idzie jazda w maździe niż tej L'ce.
To znaczy że i sportowe autko nadaję się też na 1 raz.

Z tego co się domyślam na bank nie podobają Ci się cc i inne tego typu samochody tylko wolałbyś coś takiego większego.

Moim zdaniem jak ktoś będzie jeździł ostrożnie to i wszystko nada się na 1raz, wszystko zależy od tego jak jeździmy.

Moim zdaniem każdy jadąc samochodem powinien czuć się komfortowo, a z tego co wyczytuje na forum na początek każdemu doradza się mały samochód pokroju tico albo cc a z doświadczenia wiem że młodzi kierowcy bardziej chcą coś co też ładniej wygląda( nie chcę urazić fanów cc itp) ale jadąc samochodem liczy się komfort jazdy;)

Ale jest i druga strona medalu bo może być i tak że dostałeś prawko wyjeździłeś te 30h i chcesz sportową brykę i pokazać co to nie Ty, w takim razie odradzam to się źle kończy lepiej stopniowo podnosić umiejętności w sztuce kierowania;)
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

07 Wrz 2010, 14:30

Tak to bardzo dobry samochód,generalnie chwalony za trwałość i bezawaryjność.Tylko jest mały problem z kupnem, jako,że w Polsce praktycznie nigdy nie było sprzedaży mozna albo jechać do Niemiec, albo kupić coś sprowadzonego a to nie jest dobry wybór,ja po 5 m-cach szukania 323f kupiłem w końcu Primerę.
R+
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolskie

07 Wrz 2010, 14:52

Go Faster napisał(a):To znaczy że i sportowe autko nadaję się też na 1 raz.

A od kiedy Mazda 323 to sportowy samochód? i to jeszcze z półtoralitrowym silniczkiem.
To zwykły kompakt.
Udany samochód, zwracaj uwagę na stopień jej skorodowania bo zabezpieczenie antykorozyjne nie jest mocną stroną Mazdy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Wrz 2010, 19:17

Dużo osób bierze tą mazdę za sportowy co do silnika to inna sprawa wiadomo 200 śmigać nie będzie ale po co wgl tak dużo na nasze polskie drogi:)
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

07 Wrz 2010, 21:43

macie racię... ja też nie szukam jakiegoś szybkiego i paliwożernego auta, tylko czegoś praktycznego, mało awaryjnego, i oszczędnego... a słyszałem że 323f właśnie taka jest. faktycznie większość tych samochodów sprowadzono z niemiec, i dlatego szukam porad u kogoś doświadczonego... jeżeli chodzi o cc tonic do nich nie mam. nawet przeciwnie, podobają mi się :razz: mam kilku znajomych "mechaników" którzy wygłaszali swoje teorie na temat pierwszego samochodu i każdy mówi coś innego. dlatego napisałem tutaj i bardzo dziękuję wszystkim za porady i liczę na dalszą współpracę :razz: pozdrawiam :razz:
przemo87

07 Wrz 2010, 22:19

jako pierwszy samochod mam felicie 75 kuca i mi nawet podchodzi... szczegolnie jezeli chodzi od 0-100, bo niepozornie a sie zbiera ladnie no i oczywsicie te szalenstwa tzw 360 stopni ;d zalezy jak chcesz jezdzic. maluchem tez sie mozna zabic. :) ale lepiej umrzec w mercedesie niez w mazdzie co nie? :)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

07 Wrz 2010, 22:25

Wydaje mi się, że lepiej żyć niż umrzeć w samochodzie nawet jeśli miało by to być Ferrari :wink:
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Wrz 2010, 22:35

Dobre strony tej Mazdy to zdaniem wielu mechaników jest autem bezawaryjnym, ale ja to bym brał z rezerwą, bo kupujesz auto np. 12-letnie i chcesz czy nie, trzeba być przygotowanym na naprawy i remonty, choćby ze względu na zmęczenie materiału.

Silnik 1.5 należy do udanych, ale też nie jest przesadnie oszczędny.
Bardzo słabe zabezpieczenia antykorozyjne, wiele egzemplarzy po przejściach, wiele egzemplarzy zajeżdżonych właśnie przez pseudo "sportowy" charakter samochodu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Wrz 2010, 12:03

zgadzam się z tym że tą bezawaryjność trzeba brać z dystansem. co do spalania u mazdy to tak jak w większości samochodów japońskich, z tego rocznika mazda lubi wysokie obroty. liczę się z tym że troszkę potrafi wypić :razz: ale kompletnie nie wiedziałem o słabej ochronie antykorozyjnej...
przemo87

16 Wrz 2010, 12:41

Eh jak czytam niektóre opinie to aż się nóż w kieszeni otwiera.
Do silnika Z5 czyli 1.5 właśnie w 323F BA trzeba podchodzić bardzo ostrożnie. Ma znane problemy z pierścieniami - pije olej, kopci. Na mieście, przy dynamicznej jeździe spali 8-10l.
Lepiej już poszukać 1.8 który ma bardzo dobre opinie, pali podobnie i świetnie znosi LPG.
Auto jest ładne, przyzwoicie wyposażone. Dla niektórych zaletą są szyby bez ramek. Jeżeli auto jest po przygodach to mogą być problemy z ich pasowaniem. Siedzi się w nim nisko - trzeba to lubić.
Co do rudej - Mazdy z tych roczników miały dobry ocynk i porządny lakier. Jeżeli auto nie było bite i naprawiane w stodole to nie powinno być problemu z rdzą.
Button
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

19 Wrz 2010, 21:48

dzięki ''Button''! pomimo tych wszystkich pogard i prywatnych opini dalej chciałbym 323f, ale bez LPG... Skoro piszesz że 1.8 ma podobne spalanie, a jest bardziej niezawodny to będę musiał nad tym pomyśleć. Tylko dużo zależy jaką auto miało przeszłość, i jak było eksploatowane. może być różnie.
przemo87