Czy mocno zapchany kat w W210 2.7cdi może powodować kopcenie ?

21 Lis 2020, 17:59

W210 kopci jak parowóz po mocnym dodaniu gazu.
Oprócz tego wszystko jest ok. moc, spalanie, praca silnika.
Większość usterek została wykluczona, został katalizator i wtryski.
(z wtryskami sytuacja jest nie pewna, konieczne jest wyjęcie i sprawdzenie ich na stole probierczym)

Zanim zainwestuję w wyjęcie górnego kata i jego czyszczenie chciałbym dowiedzieć się czy możliwe jest aby zatkany katalizator powodował kopcenie, ale nie wpływał na spadek mocy i pracę silnika ?
Mój mechanik mówi że powinny być jakieś objawy, jeśli jest zatkany.

Nie wiem czy inwestować w wyjęcie wtrysków i ich sprawdzenie na stole, czy zacząć od katalizatora.
Dolne katy ktoś już wyciął i wstawił puste rury, ale to jest chyba bez znaczenia w tej sprawie.
dezoo
Nowicjusz

22 Lis 2020, 18:37

dezoo napisał(a):czy możliwe jest aby zatkany katalizator powodował kopcenie, ale nie wpływał na spadek mocy i pracę silnika ?
Raczej nie, zapchany katalizator bardziej wpłynie na spadek mocy niż na kopcenie.
dezoo napisał(a):Mój mechanik mówi że powinny być jakieś objawy, jeśli jest zatkany.
Dokładnie, a może nie jest zapchany tylko uszkodzony w środku?
dezoo napisał(a):Nie wiem czy inwestować w wyjęcie wtrysków i ich sprawdzenie na stole, czy zacząć od katalizatora.
Sprawdź może wtryski na przelew to coś już ci powie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Lis 2020, 20:01

Wtryski były sprawdzane na SD i na przelew.
Niby są dobre, ale mechanik/elektryk dość długo tam dodatkowo coś testował i stwierdził, że jednak mogą być wadliwe.
Problem diagnozy na SD jest taki, że nie zawsze ten sposób sprawdzania
wyłapie każdy stopień usterki.
Wtryski pójdą jednak na stół zamiast czyszczenia kata, bo coraz więcej mam informacji że zapchany kat powodowałby jakieś objawy.

No cóż, fura stara ale jara - trzeba będzie pewnie wyrzucić 2 kloce na regenerację wtryskiwaczy..
dezoo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy warto inwestować w ubezpieczenie AC?
    Wielu kierowców wychodzi z założenia, że obowiązkowe ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zupełności im wystarczy. Polisa OC jest zatem w wielu przypadkach jedynym zabezpieczeniem dla kierowcy oraz jego pojazdu. ...