Jakie sondy lambda polecacie

05 Paź 2020, 19:03

Tak jak w tytule. Którego producenta sondy lambda są warte zainteresowania? Co sądzicie o jakości sond magneti Marelli? Jak sprawdzają się w aucie w praktyce i czy są w miarę trwałe i wiarygodne. Pytam gdyż sondy tej firmy są sprzedawane w korzystnych cenach. A może jednak montować Boscha lub coś podobnego? Chętnie wysłucham waszych sugestii oraz skorzystam z doświadczenia tych którzy takie sondy zakładali.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Paź 2020, 11:19

Ja od siebie polecam Denso i Boscha. Jak masz możliwość zamontowania Boscha tak jak napisałeś to myślę że powinno być ok i będziesz zadowolony.

Słyszałem, że z NTK potrafią być problemy tzn. że za wolno działają nie wiem do końca czy to prawda ale tak mi jeden znajomy opowiadał że jego zdaniem sonda po wymianie za wolno reagowała na zmiany.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Paź 2020, 20:29

Fajnie. A miał ktoś z Was do czynienia z sondami ENGITECH z InterCars'u..?
artur73
Awatar użytkownika

08 Paź 2020, 21:17

W intercarsie dla kowalskiego jest drogo lub tanio i do d..y. Nie bez znaczenia jest zakup sondy dedykowanej z oryginalną wtyczką czy do własnoręcznego połączenia czyli uniwersalną.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

08 Paź 2020, 21:29

Ja mam w Intercarsie max rabat więc tę sonde to sobie kupię Boscha za mniej niż 2 stówki ale pytam z ciekawości o tego Engitecha. A co do dedykowanych sond ,to niestety od razu cena w górę.
artur73
Awatar użytkownika

09 Paź 2020, 08:42

Ja używam Denso i Boscha. Ale często spotykam się z sytuacjami, że lepiej założyć oryginalną. I okazuje się, że oryginalna kosztuje np. 300 zł. Potem okazuje się, że jest to Bosch, który jako Bosch, a nie oryginał kosztuje 250 zł :) . Warto więc zawsze sprawdzić, jakiego producenta części były montowane oryginalnie. Bo samo słowo "oryginalne" już podwyższa cenę.
A jeżeli dana część służyła sporo czasu, to warto w nią zainwestować kolejny raz. Mowa oczywiście o częściach normalnie zużywających się po danym czasie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Śmiertelne selfie - czy warto tak się narażać?
    Brak uwagi i rozkojarzenie podczas prowadzenia samochodu spowalniają czas reakcji i powodują niebezpieczne sytuacje na drodze. Korzystając z telefonu podczas jazdy znacząco zwiększamy ryzyko wypadku. Jeszcze do niedawna to ...