Czy mogę dolać litr oleju półsyntetycznego do syntetycznego?

09 Wrz 2012, 17:09

Witam . Mam pytanie czy moge dolac litr oleju polsyntetycznego castrol magnatec 10w40 do syntetycznego 5w40 ? Caly zbiornik oleju w silniku ma lacznie 7.5 litra bodajze a za dwa miesiace chce wymienic caly olej a ten litr ma byc na dolewke . Pozdrawiam serdecznie
Golas666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 2008
Auto: Cadillac cts 3.6 v6 2007r.

09 Wrz 2012, 19:56

chemia się pogryzie, ja bym nie dolewał, lepiej już jakikolwiek 5W40 byle miał podobną klase
jak masz stan MIN to olej sprawe na razie :wink: jak zejdzie poniżej to się martw,
jakie auto??
jeśli jakaś terenówka a jeździsz po asfalcie to nie masz się czym martwić masz jeszcze jakiś litr może nawet półtora zapasu :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Wrz 2012, 20:07

a czemu jeśli terenówka to ma litr jeszcze zapasu?
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

09 Wrz 2012, 20:55

Cadillac cts 2007r z lpg . Dolalem juz litr tego oleju bo bylo ponizej MIN a kupilem go przez pomylke . Moze miesiac przejezdzi normalnie ...
Golas666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 2008
Auto: Cadillac cts 3.6 v6 2007r.

09 Wrz 2012, 22:05

większość samochodów terenowych (nie mylić z plasticzanymi SUVami) ma głęboką miskę i nisko położony smok, ze względu na dość duże przechyły inne kąty zejścia natarcia i rampowy ilość oleju w misce musi być znacznie większa niż w normalnym aucie, więż jeżdżąc po płaskim asfalcie zawsze ten litr zapasu jest :mrgreen:

co do oleum, może pojeździ, aczkolwiek przy takiej ilości chemii istnieje ryzyko powstawania glutów
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Wrz 2012, 08:17

może najlepiej by doradził spec z Inst.Techn.Nafty :wink:
ale skoro półsyntetyk ma bazę syntetyczną to nie byłbym takim pesymistą w tym przypadku,
a dodatki zmieszają sie ze wszystkim :?
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...

10 Wrz 2012, 14:51

jedyna nadzieja w tym że litraż olejowy duży a nie jakieś 2,5 litra iaj w piździku :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Wrz 2012, 19:44

Olej full syntetyk nie zawiera 100 % bazy syntetycznej a półsyntetyk nie zawiera 50 % bazy syntetycznej i 50 % mineralnej.
Możesz dolać półsyntetyk do tzw. " oleju syntetycznego"
andrzej_124
Stały forumowicz