Czy mogę pożyczyć auto od rodziców?

08 Sie 2021, 09:29

Już od dawna jestem pełnoletni i od kiedy tą pełnoletność osiągnąłem posiadam prawo jazdy i swój samochód, którym zrobiłem już ponad 40 000 km (w 2 lata - to więcej niż moja mama czy ojciec). Jednakże jest to auto dość stare, w manualnej skrzyni biegów, z niewielką mocą (80KM) i w miarę dużo pali - co spowodowane jest jego wiekiem. Moi rodzice mają znacznie nowszy samochód, z automatyczną skrzynią biegów, trochę większym silnikiem i co za tym idzie - mocą. Różnią się one od siebie znacząco, w tym od moich rodziców jeździ się bardzo wygodnie i komfortowo. Jednakże wydaje mi się, że moi rodzice nie do końca mi ufają. Za każdym razem, gdy pytam ich o to, czy pożyczyliby mi swoje auto żebym mógł się nim po prostu przejechać (tak o dla zwykłej zabawy) to odmawiają. Powód jest do tego momentu przeze mnie nieznany, rodzice nie do końca chcą powiedzieć o co chodzi, dlatego zwracam się do was z zapytaniem, mianowicie : jak przekonać rodziców, żeby dali mi swój samochód i pozwolili zabrać ze mną kolegę abyśmy mogli po prostu dla czystej zabawy sobie nim pojeździć. Od razu mówię, że nie zamierzam nim szarżować, ani robić żadnych innych głupot. Całą swoją "karierę" kierowcy jeździłem bezwypadkowo, oraz wyjeżdżałem w dalekie trasy (ponad 300km w jedną stronę). Rodzice również twierdzą, że nie mogą mi pożyczyć samochodu, ponieważ nie jestem w ubezpieczeniu wpisany, jako osoba, która może tym autem kierować (jako dodatkowy kierowca - czy coś w tym rodzaju), a przecież w Polsce ubezpieczenie jest na pojazd, a nie na osobę. Co mam z tym zrobić? Jak zmienić ich zdanie?
cnowicki
Obserwowany

08 Sie 2021, 10:45

cnowicki napisał(a):nie jestem w ubezpieczeniu wpisany, jako osoba, która może tym autem kierować (jako dodatkowy kierowca - czy coś w tym rodzaju), a przecież w Polsce ubezpieczenie jest na pojazd, a nie na osobę.

Nie ma czegoś takiego. Jeśli właściciel pożyczy ci pojazd możesz nim jeździć.

Może nie chcą ci pożyczyć bo jest im potrzebny po prostu wtedy kiedy byś go chciał.

Na twoim miejscu, wiem że.masz stary samochód ale jest Twój. Najlepiej jeździć nim , bo jesteś wtedy niezależny i nikt ci nie będzie mógł powiedzieć wracaj bo auto jest potrzebne tylko możesz sobie jechać nawet na koniec świata.

A.jesli chcesz przekonać rodziców żeby ci pożyczyli to może pokaż im że umiesz tym autem jeździć. Np będziesz nim kierował ze wspólnych zakupów a oni by byli pasażerami.

Ale najlepiej korzystaj ze swojego jak masz taką możliwość
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Sie 2021, 14:21

Stare motoryzacyjne przysłowie mówi- "żony i samochodu się nie pożycza" :lol:
Co do ubezpieczenia, to są klauzule od których zależy wysokość składki, w tym dotycząca udostępniania samochodu młodym kierowcom.
Może też być tak, że rodzice nie mają do Ciebie 100% zaufania -w końcu każdy był kiedyś młody i co nieco wie o obietnicach dawanych rodzicom i popisach przed kolegami :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

08 Sie 2021, 21:16

A może boją się że popsujesz bez opieki automatyczną skrzynią biegów ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

07 Wrz 2021, 11:08

Zaproponuj im że Ty ich zawieziesz gdzieś ich samochodem. Wtedy zobaczą jak prowadzisz i albo zaufają albo niestety będziesz śmigać już tylko swoim autem. Powodzenia
bertowki
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...