08 Sie 2021, 09:29
Już od dawna jestem pełnoletni i od kiedy tą pełnoletność osiągnąłem posiadam prawo jazdy i swój samochód, którym zrobiłem już ponad 40 000 km (w 2 lata - to więcej niż moja mama czy ojciec). Jednakże jest to auto dość stare, w manualnej skrzyni biegów, z niewielką mocą (80KM) i w miarę dużo pali - co spowodowane jest jego wiekiem. Moi rodzice mają znacznie nowszy samochód, z automatyczną skrzynią biegów, trochę większym silnikiem i co za tym idzie - mocą. Różnią się one od siebie znacząco, w tym od moich rodziców jeździ się bardzo wygodnie i komfortowo. Jednakże wydaje mi się, że moi rodzice nie do końca mi ufają. Za każdym razem, gdy pytam ich o to, czy pożyczyliby mi swoje auto żebym mógł się nim po prostu przejechać (tak o dla zwykłej zabawy) to odmawiają. Powód jest do tego momentu przeze mnie nieznany, rodzice nie do końca chcą powiedzieć o co chodzi, dlatego zwracam się do was z zapytaniem, mianowicie : jak przekonać rodziców, żeby dali mi swój samochód i pozwolili zabrać ze mną kolegę abyśmy mogli po prostu dla czystej zabawy sobie nim pojeździć. Od razu mówię, że nie zamierzam nim szarżować, ani robić żadnych innych głupot. Całą swoją "karierę" kierowcy jeździłem bezwypadkowo, oraz wyjeżdżałem w dalekie trasy (ponad 300km w jedną stronę). Rodzice również twierdzą, że nie mogą mi pożyczyć samochodu, ponieważ nie jestem w ubezpieczeniu wpisany, jako osoba, która może tym autem kierować (jako dodatkowy kierowca - czy coś w tym rodzaju), a przecież w Polsce ubezpieczenie jest na pojazd, a nie na osobę. Co mam z tym zrobić? Jak zmienić ich zdanie?