Czy mogę zalać ten olej? Silnik 1.6 MPI 102KM - Audi A3 8P

02 Lis 2023, 23:36

Witam, posiadam audi a3 8p z silnikiem 1.6 mpi 102km z LPG
Zamówiłem olej marki elf full tech did 5w30. norma Vw 505/505.01
Jednak na oleju jest napisane, że został stworzony szczególnie do silników wysokoprężnych z Pompowtryskiwaczami. Wszedłem w kartę specyfikacji, jest napisane, że olej jest przeznaczony dla silników benzynowych i diesla z grupy vag, ale w szczególności właśnie do silników wysokoprężnych. Myślicie, że warto wymienić go na inny? Jedyny na jaki mogę wymienić elf full tech llx z normą vw 504/507. Czy zalać ten co jest i już?
kubax
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

03 Lis 2023, 11:03

Do silnika VAG 1.6 MPI masz normę oleju VW 502.00 i tego bym się trzymał więc z marki oleju który wybrałeś zastosowałbym Elf Evolution 900 FT 0W30. Najlepszy olej do ochrony tego silnika to full saps a obecnie wybrałeś typowy low saps do diesla z DPF z normą C3. Nie polecam zalewać tego oleju.

Zerknij sobie jeszcze na oleju takie jak Meguin Super Leichtlauf 5W40 czy Petronas Syntium 7000 0W40 one też mają normę odpowiednią do twojego silnika i są przystępne cenowo :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Lis 2023, 20:55

Ja mogę tylko dodać,że warto ,,doposażyć,, kupiony olej silnikowy,jeśli silnik zasilany jest lpg o dodatek fosforowy,fosfor niweluje uboczny efekt odziaływania korozyjnego siarki na elementy silnika,jest to b.ważne,na YT pewien mechanik zastanawiał się dlaczego cylindry w silniku HEMI były przyrdzewiałe,silnik zasilany LPG,ja jestem pewien,że wina leży po stronie oleju ubogiego w fosfor,tego pierwiastka raczej nie przedobrzy,np.Amsoil S Series zawiera go o kilkadziesiąt razy więcej niż np.podobny Motul,cena oczywiście jest zasadniczo różna,nie bez przyczyny oleje Amsoil są takie drogie,na takim oleju HEMI by nie,,zardzewiał,,nie ma takiej opcji,pół biedy gdy silnik b.dużo jeżdzi,ale podczas przestojów siarka robi swoje,panewki pozbywają się miedzi,czyli tak,wysoki TBN oraz olej wzbogacony fosforem,jest to b.ważne.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Audi R8 V10 RWS
    Audi Sport GmbH poszerza serię modelową R8, wprowadzając nową wersję z napędem na tylną oś. Audi R8 V10 RWS pojawi się na rynku w limitowanej edycji 999 egzemplarzy w wersjach Coupé i Spyder. Samochód napędzany ...