Czy mogę zawracać

04 Gru 2018, 00:21

Witam
z gory przepraszam za jakosc obrazka, ale chodzilo mi tylko o nakreslenie sytuacji.

Wiem ze przy tym sygnalizatorze nie moge zawracac. Ale pytanie, czy zawracanie ktore jest przy okazji wjazdem w droge jednokierunkowa jest zawracaniem? Poprostu pytanie - czy z pasa do skretu w lewo moge wjechac na droge jednokierunkowa ktora prowadzi w przeciwnym kierunku?
dkp22
Nowicjusz

04 Gru 2018, 00:29

dkp22 napisał(a):Wiem ze przy tym sygnalizatorze nie moge zawracac.
jeżeli nie ma zakazu przed tym sygnalizatorem to mozesz zawrócić a co do drogi jednokierunkowej nie jest ona przyłączna że skrzyżowaniem z sygnalizatorem więc nawet jakby stał znak zakaz zawracania to nie dotyczyłby tej drogi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Gru 2018, 00:32

Nie rozumiem, to dlaczego na każdej stronie pisze, że ten sygnalziator zabrania zawracania?
dkp22
Nowicjusz

04 Gru 2018, 00:44

A sory na tel siedzę nie widziałem dokładnie, wiec jest to znak s3 wiec NIE mozesz zawracać (chodź to zakręcone i może jednak można ? :? ) ale tak jak napisałem dalej, droga jednokierunkowa zaznaczona na niebiesko nie jest częścią tego skrzyżowania wiec spokojnie mozesz tam wjechać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Gru 2018, 10:07

dkp22 napisał(a):Nie rozumiem, to dlaczego na każdej stronie pisze, że ten sygnalziator zabrania zawracania?
Jest na nim strzałka która nakazuje ci kierunek jazdy jeżeli dotyczy on pasa na którym się znajdujesz to nie możesz zawracać ani jechać na wprost. Jest to uregulowane odpowiednimi przepisami.

Z twojego obrazka wynika że w drogę jednokierunkową która jest na niebiesko możesz skręcić ponieważ nie jest ona częścią drogi której ten zakaz dotyczy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Gru 2018, 19:37

Przy sygnalizatorze S3 nadającym kierunek jazdy w lewo nie wolno zawracać. Zgodnie z par.97 pkt.1 ustawy o znakach i sygnałach drogowych.
Sygnalizacja świetlna obowiązuje oczywiście skrzyżowania, przed którym stoją sygnalizatory.
Jeżeli ulica o której jest mowa, stanowi odrębne skrzyżowanie, to jeżeli nie ma tam znaku zakazu, to można skręcić w lewo. Czyli jeżeli chodzi o sytuację, że na pierwszym skrzyżowaniu, tym z sygnalizacją S3, skręcasz w lewo, wjeżdżasz w inną drogę i z tej drogi skręcasz w lewo. Wówczas jest to odrębna droga.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Top 10 najbardziej cenionych rajdów off road
    Witaj w ekscytującej arenie wyścigów off-road, gdzie każda sekunda jest walką z nieprzewidywalnymi elementami przyrody, a każdy skręt kierownicy to decyzja o triumfie lub porażce. W tym świecie, gdzie grunt pod kołami ...