Skrzyżowanie skręt w lewo

20 Maj 2019, 19:48

Witam niedługo zaczynam kurs na prawo jazdy i mam takie pytania.
Skręcając na tym skrzyżowaniu w lewo powinniśmy ustąpić pierwszeństwo samochodom z przeciwka ale gdy my mamy zielone samochody z przeciwka mają czerwone i tutaj moje pytania skąd mam wiedziec, że samochody z przeciwka mają czerwone i moge jechać w lewo
O to skrzyżowanie
[email widoczny po zalogowaniu][email widoczny po zalogowaniu] ... 384!8i8192
hoop
Obserwowany

20 Maj 2019, 20:54

hoop napisał(a):skąd mam wiedziec, że samochody z przeciwka mają czerwone i moge jechać w lewo
Masz pas do skrętu w lewo który przebiega przez skrzyżowanie jak widać więc jeżeli tu jest zielone to tam musi być czerwone :) Przyjrzyj się organizacji ruchu i namalowanym pasom, jak by ich nie było to sytuacja pewnie by się zmieniła.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Maj 2019, 10:14

Cichy77 napisał(a):Masz pas do skrętu w lewo który przebiega przez skrzyżowanie jak widać więc jeżeli tu jest zielone to tam musi być czerwone

No nie koniecznie...Na tym skrzyżowaniu nie ma sygnalizatorów kierunkowych, tylko zwykłe. Więc ci z naprzeciwka też mogą mieć zielone. A to, że jest pas do skrętu w lewo, nie oznacza, że ci z naprzeciwka będą mieli na 100% czerwone.
Tylko sygnalizatory kierunkowe zapewniają, że jak my mamy zielone, to cała reszta, łącznie z pieszymi ma czerwone. Wynika to z ustawy przecież. A to, jak jest zorganizowany ruch na skrzyżowaniu z fotki, wynika tylko i wyłącznie z decyzji zarządu dróg w tym mieście. Tutaj widać, że raczej ci z naprzeciwka mają czerwone, bo samochody stoją. Ale w każdej chwili zarządca może zmienić organizację ruchu na tym skrzyżowaniu i może się okazać, że ci z naprzeciwka też będą mieli zielone. Czasami jest też tak, że w ciągu dnia te zasady ruchu na skrzyżowaniach się zmieniają automatycznie - zależnie jaki jest sterownik sygnalizacji, jak jest ustawione oprogramowanie itd itd. Nie raz jest tak na skrzyżowaniach, że np. do skrętu w lewo jest cały czas czerwone i dopiero jak podjedzie samochód to zaświeca się zielone. Dzisiaj ruch na skrzyżowaniach jest sterowany w zależności od natężenia ruchu przed sygnalizatorami. I mając takie sygnalizatory jak na fotce, nie możemy być pewni na 100% jak ie w danym momencie światło mają ci z naprzeciwka czy piesi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1UR-FSE
    Turbodoładowaniem nie dysponuje natomiast 4,6-litrowy silnik 1UR-FSE. Tę jednostkę Lexus również montował pod maską swoich największych i najbardziej komfortowych limuzyn. W latach 2006-2017 motor był dostępny w modelu ...