CZY MOGŁEM SIĘ PRZYCZYNIĆ DO USZKODZENIA ROZRUSZNIKA?

10 Cze 2013, 12:28

Spalony rozrusznik FORD TRANSIT.

1. Pożyczyłem auto na przeprowadzkę od znajomego.
2. Oddałem auto koledze po 3 tygodniach. Przejechałem może z 1000km
3. 1 dzień po oddaniu kolega usłyszał jakiś dziwny dźwięk przy odpalaniu. Auto tego dnia nadal jeździło.
4. Dzień później auto już mu nie odpaliło a mechanik stwierdził spalony rozrusznik.

PYTANIE:
CZY MOGŁEM SIĘ PRZYCZYNIĆ DO USZKODZENIA TEGO ROZRUSZNIKA?

Kolego twierdzi że to ja czasie minionych 3 tygodni użytkowania auta przyczyniłem się do uszkodzenia rozrusznika. Naprawa kosztowała go 450 zł części i robocizna.

Proszę o odpowiedz bo ja mam wrażenie że kolega szuka jedynie kogoś kto się dorzuci do naprawy. Ponoć kiedyś uczył się na mechanika więc trudno mi z nim dyskutować.
Kamson22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 04 2002
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4 B7

10 Cze 2013, 16:13

Który rok i jaki silnik w tym transicie ?
Awarię rozrusznika w transicie może spowodować woda w przekaźniku rozrusznika lub uszkodzony lub zalany moduł świecy płomieniowej.
andrzej_124
Stały forumowicz

10 Cze 2013, 16:39

jest to Ford Transit V 2.0 TD 100KM rocznik 2000 lub 2001.
Kamson22
Nowicjusz

10 Cze 2013, 18:28

Intuicja Pana nie zawiodła. Rozrusznik został zalany.

Pierwsza diagnoza (z rana) - spalony rozrusznik = 450 zł
Dziś popołudniu okazało się że auto zostanie jeszcze u mechanika. Znaleźli wyciek z przekładni automatycznej, który spowodował zalanie rozrusznika.

Informacja skąd pochodził wyciek trafił do mnie niestety drogą pantoflową więc mogła być przekręcona. Jezeli faktycznie jest tam w sąsiedztwie wspomniana przekładnia to znaczy że to właśnie ona.

Pewność mam jedynie co do tego że przyczyną był wyciek.

dziękuję za zainteresowanie tematem
Pozdrawiam
Kamson22
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    BMW Concept serii 1 tii 2007
    Studium stylistyczne skupione wyłącznie na wyścigach motorowych. Samochód zbudowany w oparciu o BMW serii 1 Coupé wpisuje się w tradycję tworzenia kompaktowych, lekkich i sportowych aut coupé produkcji ...