Czy można jeździć na sparciałych oponach ?

19 Lip 2013, 17:44

Witajcie

Kupiłem dwie opony używane wielosezonowe na przód: Vredestein Quatrac 3. Rok produkcji 2010, bieżnik ok 7,5 mm. Gdy przyszły zauważyłem, że wewnątrz bieżnika (tam gdzie znajduje się powietrze) posiadają po ok 3-4 paski na długość bieżnika oraz szerokość ok. 5mm, które są jakby wytarte, guma na nich jest delikatnie sparciała, widać to po dociśnięciu opony do podłoża. Wyczytałem, że wynika to z jazdy na niedopompowanych kołach lub szybkim wjeżdżaniu na krawężniki. Czy można tak jeździć by było bezpiecznie?

Wulkanizator przy zakładaniu nic nie powiedział. Miałem opony 10 letnie, które zewnątrz były calutkie sparciałe, miały 3mm bieżnika,a mimo to wewnątrz były jak nowe.

Druga sprawa: założyłem te opony, przejechałem ok 150km i wziąłem się za mycie auta, wtedy zauważyłem, że opony są sparciałe, ale tylko wokół felgi. Wyczytałem, że to od przebywania w okolicy transformatorów, spawarek itp i można na takich jeździć.

Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie

Jestem upierdliwy, czy mam powody do zmartwień ?
Marian50P
Początkujący

Miejscowość: Górny Śląsk
Prawo jazdy: 01 12 2009
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG

30 Lip 2013, 10:13

Hejka,

Podjedź sobie do zakładu wulkanizatorskiego, ale jak dla mnie to opony te raczej nie powinny jeździć bo jak widać huśtają się na konstrukcji felgi i dlatego jest ona popękana przy bokach. Guma nie powinna w ogóle pękać! Nie wygląda to dobrze... Możesz też mieć problemy ewentualnie przy stłuczce i Ci nie wypłacą ubezpieczenia...
Pozdro i sorka za załamanie, ale lepiej mówić prawdę... :(
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

01 Sie 2013, 12:51

Dziękuję za odpowiedź. Wulkanizator twierdzi, że to ledwo widać i że tak może być. Problem w tym, że nie widziałem jeszcze opony spękanej wokół felgi. Wydaje mi się, że opony spękały dopiero po założeniu (tzn. gdy otrzymałem przesyłkę nie były spękane)
Marian50P
Początkujący

05 Sie 2013, 12:11

Najlepiej obserwować ich stan i patrzeć co się dzieje. Jeśli pojawią się większe pęknięcia dla własnego bezpieczeństwa lepiej zmienić opony. Chodź by na zimę.
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

15 Sty 2014, 12:28

Samochód sprzedany, z oponami nic się nie działo

Temat można zamknąć, dziękuję :)
Marian50P
Początkujący

04 Lut 2014, 15:59

Tak na przyszłość napisze tylko: nie można jeździć na takich oponach ponieważ stwarzamy zagrożenie zarówno dla siebie jak i innych uczestników ruchu drogowego.
OponyImpolex
Początkujący

Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Filmy szpiegowskie Toyoty Supry z toru Nürburgring
    Szpiegowski film z testów Toyoty Supry na torze Nurburgring. Tył auta przypomina koncepcyjny supersamochód Toyota FT-1. Premiera flagowego auta sportowego Toyoty jest przewidywana na 2018 r., rok po debiucie ...
    Wakacyjne rabaty na paliwo 2023
    W tym roku rabatów na paliwo w okresie wakacyjnym możemy się spodziewać w takich koncernach jak Orlen, BP, Amic, Cirlce K i Shell które już ogłosiły swoje promocje. W przypadku Orlenu informacja o rabatach została ...