Proszę o pomoc - Opony używane 2012r 6mm (czy to możliwe?)

24 Wrz 2013, 11:24

Cześć

Mam możliwość kupna u siebie w mieście (mała mieścina) opony zimowe z bieżnikiem od 6,75 do 6,25, różnią się pewnie przód i tył długością). Sprowadzone.

Opony są za 130zł sztuka, zastanawia mnie rocznik i bieżnik, czy to możliwe że przez 1,5 roku bieżnik zjechał się 2mm?
piotrek255
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 03 1985
Auto: bmw

24 Wrz 2013, 11:28

piotrek255 napisał(a):czy to możliwe że przez 1,5 roku bieżnik zjechał się 2mm?

Oczywiście! w zależności od tego jakie ktoś robił przebiegi to w ciągu roku można nawet zjechać cały komplet opon :) Ważne żeby je sprawdzić czy nie mają uszkodzeń mechanicznych typu jakieś guzy lub pęknięcia. Nikt nie zmienia i nie wyrzuca jeszcze dobrych opon tym bardziej młodych rocznikowo.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

24 Wrz 2013, 11:48

właśnie ten warsztat wydaje się dobry, znany w mojej mieścinie, opon maja około 3 magazyny. Niema na pewno guzów. jak poznać czy były naprawiane? po gwoździu na przykład
piotrek255
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 03 1985
Auto: bmw

24 Wrz 2013, 14:20

piotrek255 napisał(a):jak poznać czy były naprawiane? po gwoździu na przykład

Obejrzeć wszystkie opony dokładnie w środku. Jak była naprawiana zauważysz.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

25 Wrz 2013, 21:58

piotrek255 napisał(a):jak poznać czy były naprawiane? po gwoździu na przykład

A po co chcesz to sprawdzać??? Jak złapiesz kapcia bo wejdzie gwoździk to wywalasz oponę na śmietnik...?

Lepiej sprawdź czy oponki nie są poząbkowane, równomiernie zużyte, czy mają jakieś pęknięcia w stylu najechania na krawężnik, czy po na pompowaniu nie pokażą sie purchle, czy po założeniu opon auto ściąga i czy jest cicho podczas jazdy...

Generalnie łatka po gwoździu jest najmniejszym problemem...
Jak masz za dużo kaski i nie znasz się na oponach to zakup używanych gumek jest idealny żeby stracić parę zł.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Wrz 2013, 14:00

Ja tam jestem z tanimi, ale nowymi. Trzeba dojrzeć dobrze czy to się opłaca czy jakiś kit: [link wygasł] Jest wiele rad, ale trzeba sprawdzić wszystko dokładnie bo dobra cena to podejrzane... Ale trzeba zapytać zawsze dlaczego sprzedaje. Jak jakiś gość bo sprzedał auto to spoko. :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie pozwól, by zeszło ciśnienie z opon
    Zasada 3xP - Porządne opony, Profesjonalny serwis oraz Prawidłowe ciśnienie – to jedna z najważniejszych reguł w przypadku pojazdów. Dlaczego? Ponieważ zły wybór ogumienia, jego złe założenie lub obsługa, ...

29 Lis 2013, 21:50

Zastanów się czy kupno nowych opon,np w sklepie internetowym nie będzie lepszym pomysłem. Będziesz miał taniej no i do tego takze pewność i gwarancję,ze sa nowe,nie po przygodzie z gwoździem itd. To rozwiązanie warte uwagi.
OponyImpolex
Początkujący

Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna