Czy można się zatrzymać aby wpuścić innego kierowcę.

22 Maj 2023, 13:47

Witam, czy można zatrzymać się na kilkanaście sekund aby wpuścić/przepuścić innego kierowcę?

Ponieważ jakiś stary dziadek z MPK Radom postanowił mnie strąbić, a nawet dobrze się nie zatrzymał...
Bakus2003
Nowicjusz

22 Maj 2023, 13:50

Wszystko zależy od sytuacji na drodze. Wpuścić możesz zawsze innego kierowcę ale pytanie czy to nie utrudni innym ruchu itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Maj 2023, 14:00

Kierowca autobusu byl za mną, nawet nie rozpedzony bo ja sam toczyłem się na 1 biegu bez gazu. Zatrzymalem się i po chwili trąbnął żebym jechał. Nie minęło 5 sekund i kierowca ktorego puszczałem pojechał.

PS. Bardziej mi chodzi o to, czy bać się jakiegoś mandatu za to, że zatrzymałem się na chwilę aby kogoś wpuścić :D
Bakus2003
Nowicjusz

22 Maj 2023, 14:11

No, a dlaczego masz się bać? Nie złamałeś tu raczej przepisów, po prostu byłej kulturalny, a kierowcy autobusu spieszyło się. Oni często bardzo wymuszają na drodze ale oczywiście są i tacy co potrafią podziękować jak się ich puści nawet z przystanku jak rusza.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Maj 2023, 16:40

Bać to się mógł ale ten kierowca, że zaraz dostanie w trąbę za to trąbienie. Olewaj idiotów poza tym.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niepowtarzalny Opel ADAM w modnym segmencie A
    Opel ADAM niewielki pojazd o długości zaledwie 3,7 i szerokości 1,97 metra (wraz z lusterkami bocznymi) oferuje praktycznie nieograniczone możliwości w zakresie zaspokajania indywidualnych potrzeb użytkowników. Na ...
    Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...