Pieszy wchodzący na przejście, a dopiero idący w jego stronę.

23 Maj 2023, 17:59

Witam, dzisiaj miałem taką sytuację, że:

Stoję na czerwonym świetle i zamierzam skręcić w prawo. Zapala się strzałka warunkowa, patrzę czy nikt nie idzie przez przejście i ruszam po czym z prawej strony dostrzegam starszą panią, która idzie w stronę przejścia (Na oko była ok. 3 metry przed przejściem). Zatrzymałem się za przejściem w celu ustąpienia pierwszeństwa samochodom jadącym na zielonym świetle i po 2 sekundach pani weszła na pasy.

Co w takiej sytuacji? Pani mogłaby być uznana za pieszą wchodzącą na przejście, czy tylko szła w jego stronę i mogłem jechać? (Chodzi mi o sytuację w której pojazd za mną miałby wideorejestrator i wysłałby nagranie na Policję)
Bakus2003
Nowicjusz

24 Maj 2023, 08:07

Zadaj sobie pytanie: Czy swoim manewrem utrudniłeś pieszemu przejście przez pasy? Musiał zareagować na twój przejazd? Czy jego poruszanie wskazywało jasno na to że ma zamiar przejść przez pasy?

Pamiętaj, że pieszy zbliżający się do przejścia to nie pieszy który na nie wchodzi. Najlepiej zobrazować sobie to w taki sposób że pieszy wchodzący na przejście to ten, którego zamiar wejścia jest jasny i czytelny. Niestety przepis jest kontrowersyjny ponieważ kierowcy rożnie mogą go interpretować.

Wracając do Twojego przypadku uważam, że nie masz się czym przejmować ponieważ przejechałeś przez pasy nie utrudniając nikomu przejścia po nich, a pieszy o którym mówisz swobodnie mógł przejść, a to że zatrzymałeś się za pasami przed skrętem w prawo nie ma już znaczenia bo wynika z warunków na drodze i bezpieczeństwa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Maj 2023, 10:34

Jeżeli pieszy, zbliżając się do przejścia, nie musiał zwolnić kroku, ani się zatrzymać, to znaczy, że wszystko odbyło się prawidłowo. Ja osobiście uważam, że jak policjant chce dać mandat za nie ustąpienie pierwszeństwa pieszemu zbliżającemu się do przejścia, to warto nie przyjmować mandatu - sądy z tego co wiem są w większości przypadków po stronie kierowców. No chyba, że ewidentnie się zagapiliśmy i tego pierwszeństwa pieszemu nie daliśmy. Ale zawsze w takich przypadkach pomaga kamerka i na podstawie nagrania możemy się bronić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Maj 2023, 10:43

Teraz inna sytuacja, zatrzymałem się przed przejściem, z prawej strony wyprzedził mnie samochód i pani która stała obok przejścia kiwała głową na lewo i prawo. Ciężko było wywnioskować czy pokazywała, że nie chce przejść czy kiwała głową co zrobiło auto obok mnie. Jak przejechał to ja po ok. 2 sekundach również ruszyłem, bo pani nawet nie drgnęła i zastanawiam się czy w takiej sytuacji pieszy stojący obok przejścia również ma pierwszeństwo i ruszając naraziłem się na mandat za nieustąpienie pierwszeństwa.

(W lusterku widziałem, że inne auto zatrzymało się i pani wtedy dopiero zaczęła wchodzić na przejście)
Bakus2003
Nowicjusz

26 Maj 2023, 10:52

No to już zależy do oceny kierowcy, po pieszym widać czy czeka na to aż samochody zatrzymają się żeby mógł przejść czy też nie.

Jeżeli pani chciała przejść z prawej strony na lewą, a ty zatrzymałeś się na lewym pasie z czego na prawym samochód przejechał nie zatrzymując się i nie ustępując miejsca pieszemu to z jego strony było to wykroczenie. Pamiętaj że pieszy też musi dbać o swoje bezpieczeństwo i nie wchodzić na pasy jak nie jest pewien czy bezpiecznie przejdzie :wink:

Podam ci inny przykład, stopi pieszy przed pasami i przegląda sobie smartfona. Czy tu musisz mu ustąpić pierwszeństwa? Była gdzieś taka sytuacja, gdzie kierowca został ukarany mandatem po odwołaniu w sądzie okazało się że w tym przypadku mandat mu się nie należał bo pieszy nie wykazywał żadnych oznak, że zamierza przekroczyć przejście. Nagranie dla sadu było udostępnione z monitoringu skrzyżowania. Nie mogę tego teraz namierzyć ale czytałem o tym całkiem niedawno.
Rokiko
Forumowicz VIP

26 Maj 2023, 11:18

Tak, chciała przejść z prawej na lewą stronę. Więc ja niepotrzebnie ruszyłem i mogę dostać mandat jeśli jakiś szeryf z kamerką mnie zgłosi?
Bakus2003
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
    Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...

17 Cze 2023, 12:36

MotoAlbercik napisał(a):Ale zawsze w takich przypadkach pomaga kamerka i na podstawie nagrania możemy się bronić.

Możesz coś niedrogiego polecić? Czy taka kamera, która rejestruje przód pojazdu łapie też to, co dzieje się po bokach tzn. to, co dzieje się na wysokości przednich bocznych szyb?
LWS2023
Nowicjusz

17 Cze 2023, 17:54

Bocznych szyb żadna kamerka ci nie uchwyci niestety. A jaką kamerkę wybrać? Na naszym forum jest całe mnóstwo tematów o tym i myślę, że nie ma sensu kolejna dyskusja na ten temat.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Cze 2023, 09:54

Jak chcesz żeby kamera widziała szeroko z przodu to musi szukać takiej z kątem gdzieś 170 stopni.
Rokiko
Forumowicz VIP

18 Cze 2023, 14:46

Z tym, że będzie nadal widać tylko to, co jest przed samochodem, a nie z boku.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika