Czy można usunąć filtr kabinowy?

14 Cze 2019, 12:32

Oddychamy normalnym powietrzem na dworze i żyjemy. W samochodzie jest filtr kabinowy. Czy on jest do czegokolwiek potrzebny poza zapobieganiem alergii u ludzi? Czy można go trwale usunąć?
aGradory

14 Cze 2019, 12:42

Gradory napisał(a):Czy on jest do czegokolwiek potrzebny poza zapobieganiem alergii u ludzi?
Generalnie filtr ten blokuje wszelkiego rodzaju śmieci którym nie pozwala na dostawanie się do układu wentylacji przez to np. jest ona mniej zakurzona wewnątrz i będzie przez dłuższy czas sprawniejsza.

Gradory napisał(a):Czy można go trwale usunąć?
Można tylko po co skoro jest i chroni przed pyłkami, kurzem, brudem, liśćmi? Bez niego układ będzie działał ale szybciej ulegnie zanieczyszczeniu. Filtr przy normalnej eksploatacji wystarcza na około rok czasu i lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie filtra z wkładem węglowym.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Cze 2019, 12:47

Rozumiem, że bez filtra niszczy się układ klimatyzacji (wentylator się zapycha itp.)?
aGradory

14 Cze 2019, 13:13

Na pewno może szybciej ulec uszkodzeniu i zanieczyszczeniu. Jak używamy filtr to wystarczy zaobserwować ile mamy brudu przed tym filtrem który usuwamy np. odkurzaczem.
Cichy77
Forumowicz VIP

14 Cze 2019, 13:16

Wkurza mnie, że po roku przed wymianą ten filtr bywa strasznie zasyfiony i oddycha się całym syfem z tego filtra. Tylko dlatego bym go usunął.
aGradory

14 Cze 2019, 13:34

Gradory napisał(a):Wkurza mnie, że po roku przed wymianą ten filtr bywa strasznie zasyfiony
Widocznie użytkujesz auto w takich warunkach gdzie przydałoby się wymieniać go dwa razy w roku.
Gradory napisał(a):oddycha się całym syfem z tego filtra. Tylko dlatego bym go usunął.
To pomyśl sobie że t co zatrzymał filtr poszło by do układu wentylacji i kabiny i tym byś bezpośrednio oddychał.
Nie wiem jaki masz dostęp do tego filtra ale ja bym na twoim miejscu zainwestował nawet w zwykły filtr najtańszy i wymieniał go częściej. Najwięcej syfu zbiera się w okresie letnim i jesiennym. Więc możesz wymieniać przed zimą jak już liście spadną z drzew i drugi raz jakoś przed wakacjami i powinno być ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tory testowe Toyoty
    Prototyp każdego modelu Toyoty pokonuje co najmniej milion mil, nim trafi na taśmę produkcyjną. Większość testów odbywa się na torach w Belgii, Japonii i USA. Przedstawiamy miejsca, gdzie auta Toyoty są poddawane ekstremalnym ...
    Toyota Yaris GRMN - sportowy wydech
    Obecność miejskiego hatchbacka wśród supersamochodów nie jest przypadkowa. Toyota Yaris GRMN nie jest zwykłym autem do jazdy między pracą, centrum handlowym, a osiedlem. Chyba, że po drodze przejeżdżamy przez ...

16 Cze 2019, 12:32

Ja podsumuję - NIE NALEŻY usuwać filtra kabinowego. Powody - podane wyżej. Nie służy on tylko alergikom.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000