Fiesta MK7 - działanie klimatyzacji

09 Cze 2019, 22:51

Witam, mam problem (pytanie) jeśli chodzi o klimatyzację. Podczas gdy włączam klimę, to samochód od razu "wyje" nie wiem czy to wentylator się włącza od razu i czy tak powinno być, a drugi problem jest z temperaturą, wszystko działa - ustawiam np. 19 stopni , ale przy jeździe przez dziury nagle zaczynać dmuchać gorąco. W czym tkwi problem?
FORspin
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Citroen Jumper
Silnik: 2.2
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

10 Cze 2019, 08:39

FORspin napisał(a):Podczas gdy włączam klimę, to samochód od razu "wyje"
Wyje to może za bardzo dosadne określenie, raczej pewnie chodzi głośniej ponieważ zwiększają się obroty nieznacznie, włącza się wentylator i załącza kompresor klimatyzacji. To wszystko powoduje głośniejszą pracę.
FORspin napisał(a):czy to wentylator się włącza od razu i czy tak powinno być
Tak po włączeniu klimatyzacji powinien się od razu załączyć i tak powinno być.
FORspin napisał(a):przy jeździe przez dziury nagle zaczynać dmuchać gorąco
Hm… a jak wrócisz z powrotem na równą drogę to chłodzi ponownie ładnie? Ta zmiana z zimnego na gorące następuje szybko?
Masz klimatronic czy sterowanie manualne?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Cze 2019, 16:51

Ale żeby cały czas tak głośno pracuje? Inne samochody tak nie pracują jak mają włączoną klimę. Klimatyzacja jest automatyczna. Własnie nie wraca, trzeba ustawić na LOW żeby chłodziło,a to chyba nie tak powinno wyglądać.
FORspin
Nowicjusz

12 Cze 2019, 13:57

Kiedy miałeś ostatnio robiony serwis klimatyzacji i napełnianie czynnikiem? Problemem może być sam kompresor, jego sprzęgło przydałoby się sprawdzić oraz jak jest z czynnikiem i olejem w układzie.

FORspin napisał(a):Własnie nie wraca, trzeba ustawić na LOW żeby chłodziło,a to chyba nie tak powinno wyglądać.
No nie, przy klimatroniku ustawiasz temperaturę i nic więcej Cię nie interesuje ponieważ resztę wykonuje całe automatyczne sterowanie które ma za zadanie dostosować układ chłodzenia tak aby w samochodzie osiągnąć zadaną temperaturę.
Cichy77
Forumowicz VIP

12 Cze 2019, 18:25

Po serwisie było to samo (odgrzybianie i nabijanie) . Czyli do sprawdzenia kompresor? Będę miał możliwość podłączenia do komputera samochód. Powinien ten błąd znaleźć.. i co należy naprawić.
FORspin
Nowicjusz

13 Cze 2019, 08:04

FORspin napisał(a):Po serwisie było to samo (odgrzybianie i nabijanie)
Nie zwracałeś na to uwagi podczas serwisu? Mechanik wykonujący serwis nic na ten temat nie mówił?
FORspin napisał(a):Czyli do sprawdzenia kompresor?
Dobrze by było sprawdzić jak wygląda olej z czynnikiem w układzie, tam gdzie zajmują się klimatyzacją powinni mieć możliwość takiego naocznego sprawdzenia po podłączeniu specjalnego przewodu. Problemem może być zawór sterujący kompresorem który zawiesza się przez to kompresor raz działa a raz nie, oczywiście może być też problem ze sprzęgłem. Generalnie dobrze by było prześwietlić dobrze ten układ klimatyzacji sprawdzając też ciśnienia.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć po nawałnicy?
    W lecie często nawiedzają nas intensywne burze, gwałtowne opady deszczu i nawałnice. Takie warunki atmosferyczne są bardzo niebezpieczne w szczególności dla kierowców. Pod wpływem silnego wiatru łamią się gałęzie, ...

13 Cze 2019, 21:58

Stwierdził, że to przez to że nie było nabita klima, ale jednak nie miał racji. Zobaczymy co komputer pokaże.
FORspin
Nowicjusz

14 Cze 2019, 11:48

FORspin napisał(a):Stwierdził, że to przez to że nie było nabita klima, ale jednak nie miał racji
No ale po na biciu powinno być ok, przed nabiciem jak było mało czynnika to generalnie takie zjawisko tez nie powinno występować.
FORspin napisał(a):Zobaczymy co komputer pokaże.
Tu komputer nic nie pomorze potrzebne jest urządzenie do klimatyzacji i dokładnie jej sprawdzenie wraz z ciśnieniami.
Cichy77
Forumowicz VIP