Czy można zapłacić OC 2 miesiące przed terminem?

17 Sty 2016, 10:59

Witam, za 2 miesiące kończy mi się ubezpieczenie auta, czy można je opłacić 2 miesiące przed terminem, albo chociaż miesiąc? Jak nie to ile maksymalnie przed można? Wyjeżdżam i wtedy jak się kończy nie będę miał jak opłacić więc wolałbym teraz.
shimencore
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 04 1983
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: renault laguna

17 Sty 2016, 14:07

Najpierw musisz wiedzieć ile masz tego zapłacić - z ubezpieczalni powinno ci przyjść jakies pisemko. Jak już będziesz miał, to możesz opłacić wcześniej - polisa i tak będzie obowiązywała od daty podanej na tym pisemku. A do tej daty będzie obowiązywała polisa, którą masz.
Wyjeżdżasz za granicę?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Sty 2016, 17:44

MotoAlbercik napisał(a): z ubezpieczalni powinno ci przyjść jakies pisemko
Moto-Al myślę ze w jego przypadku będzie lepiej jak wykona tel.do FU i wszystko się dowie.Raczej przed uplywem 2 m-cy nic od nich nie dostanie... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Sty 2016, 22:25

Tak, wyjeżdżam za granicę. Co roku 2 tygodnie przed terminem mi przychodzi list z biura ubezpieczeń ze się kończy i wtedy idę i odnawiam. No nic, to się jutro przejdę spytać, myślałem że może ktoś będzie wiedział to bym nie musiał.

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.
shimencore
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 04 1983
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: renault laguna

18 Sty 2016, 11:56

Migi60 napisał(a):Moto-Al myślę ze w jego przypadku będzie lepiej jak wykona tel.do FU i wszystko się dowie.Raczej przed uplywem 2 m-cy nic od nich nie dostanie...

Zgadza się - będzie ciężko tak wcześnie to załatwić, ale ja myślę, że wszystko zależy od samego ubezpieczyciela. No i najlepiej będzie, że tak jak pisze przejdzie się i pogada z agentem. Być może uda mu się coś załatwić. A jak nie, to trudno - będzie trzeba telefonicznie załatwić i zrobić przelew poprostu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Sty 2016, 19:43

MotoAlbercik napisał(a):No i najlepiej będzie, że tak jak pisze przejdzie się i pogada z agentem.
Jaak najbardziej.Nie wiem czy nie zalapie się na podwyzkę/przeciez obietnice trzeba spełnić-oczywiście przedwyborcze.../... :angry: :angry:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Sty 2016, 11:50

Byłem wczoraj w PZU, bo mi się ubezpieczenie na Nubirke kończyło ( mam do 19 ). Ubezpieczyłem i zapytałem od razu, czy może mnie pani policzyć ubezpieczenie na Jeepa ( kończy się 24 lutego ). I mi obliczyła i mogłem nawet od razu zapłacić. Tak więc w PZU można półtora miesiąca wcześniej ubezpieczyć. Nie wiem jak u innych ubezpieczycieli. Myślę, że warto zadzwonić i zapytać.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sty 2016, 17:34

Hej,
Bez problemu możesz kupić ubezpieczenie OC 2 miesiące przed terminem i je opłacić. Jeśli nie zmieniasz ubezpieczyciela to należy się z nim skontaktować i poprosić o kalkulację. Jeśli chciałbyś sprawdzić czy możesz kupić coś taniej to zachęcamy do skorzystania z porównywarki, a w razie ciekawej oferty wysyłasz wypowiedzenie umowy OC do obecnego ubezpieczyciela (będzie ono działać dopiero z końcem obecnej umowy), a Ty możesz wykupić teraz nowe OC i je opłacić online :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40