Czy można zmienić olej mineralny na syntetyczny?

18 Cze 2012, 02:20

Mam taki problem, 5tys km temu strzelił mi przedwcześnie pasek rozrządu, zawory poszły do wymiany, głowica szlifowana, robił to mechanik zatrudniający praktykantów i coś mi pochrzanili, auto ledwo chodziło, zwłaszcza na gazie, najpierw się okazało, że w innej kolejności podłączyli wtryski gazu, zmienili było lepiej ale dalej nie to, potem u gaziarza wyszło że dali złe świece, zmienił i juz jest prawie dobrze, ale czasem się zdarza, że na gazie silnik nie chodzi równo i jest słabszy przez chwilę, zwłaszcza przy ruszaniu. Gaziarz mówi, że z gazem jest już wszystko OK.

Okazuje się teraz, że wlał tam olej mineralny zamiast syntetycznego jak go prosiłem, silnik ma 160 tysięcy i jeździł na syntetyku i nie brał oleju. Jest to silnik 1.6 16v ecotec, auto opel astra F, ale ten przebieg jest prawdziwy, auto się całe trzyma bardzo dobrze.
I teraz pytanie, czy można zmienić w tej sytuacji olej na syntetyczny/półsyntetyczny? I czy warto? I czy to może poprawić ten problem, który co kilkanaście minut się pojawia z silnikiem?

Silnik był oszczędzany dodatkowo jest na automatycznej skrzyni, nigdy nie brał oleju, wcześniej jeździł na 10w40 a teraz mechanik wlał 20w40, myślę, że chciał zaoszczędzić.
PrzemoBB
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

19 Cze 2012, 08:36

Jeśli nie był jeżdżony na tym mineralnym to śmiało możesz wlać z powrotem tamten.... Ja bym tak zrobił bo najlepiej jakby jeździł jak najdłużej na lepszym oleju
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

30 Cze 2012, 14:15

Coś nie jest tak z silnikiem,olej nie ma tutaj nic do rzeczy,dobry silnik, będzie dobrze chodził na każdym oleju.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Roadster - bezkompromisowy kabriolet
    Tak jak określenie kabriolet dotyczy szerokiego zbioru samochodów ze zdejmowanym dachem, pod pojęciem roadster kryją się już prawdziwie emocje. "Roadstery wyewoluowały z kabrioletów. W nadwoziu tego typu, o ...