Czy nowa honda jazz jest ok?

04 Sty 2017, 17:25

Witam.
i pytam o nową hondę jazz,przymierzam się do zakupu.Porównuję ją z innymi samochodami w tym segmencie np. kia rio(ceed też) fiat 500l,ogólnie biorę wszystkie marki pod uwagę,jednak zdaję sobie sprawę że nie ma nic za darmo i jak za kia trzeba dac 50tys a za hondę prawie 60 to coś musi się różnić?prawda?
Wymagania jakie stawiam samochodowi to przede wszystkim oszczedność paliwa i bezawaryjność,jakość wykonania.Trasy na co dzień od 15 do 100km,od czasu do czasu jakieś wypady w Polskę.Było by miło jakby ktoś się wypowiedział merytorycznie czy ten wóz wart swej ceny jest i dlaczego inne produkcje są lepsze lub gorsze.
wiesiekszoł
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1946
Auto: Wardburg od Paździocha

04 Sty 2017, 18:58

Myślimy z żoną o zastąpieniu jej pandy III jakimś minivanem i jazz też był brany pod uwagę. Konkurencją dla jazza jest raczej kia venga i hyundai ix20, fiat 500L i citroen c3 picasso. Jeździłem każdym z tych aut, żonie najbardziej podoba się c3 picasso.
Honda Jazz jest fajnym autem, ale przestronnością nie grzeszy, w tej klasie najwięcej przestrzeni jest we fiacie i citroenie. Silnik fajny ale trochę głośny.
Najwięcej moich wątpliwości budzi twarde i bardzo niskie zawieszenie-11cm to raczej na niemieckie autostrady, a nie na nasze dziurawe drogi. Oprócz tego wydaje mi się trochę za droga, na to co oferuje.
Ostatnio edytowany przez yeti65, 04 Sty 2017, 19:45, edytowano w sumie 1 raz
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

04 Sty 2017, 19:24

Jazz broni się bezawaryjnością. Autko zajmuje pierwsza 5 rankingów.
W segmencie małych aut jest dość spory, ale nie komfortowy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Sty 2017, 17:37

yeti65 napisał(a):Najwięcej moich wątpliwości budzi twarde i bardzo niskie zawieszenie-11cm to raczej na niemieckie autostrady, a nie na nasze dziurawe drogi. Oprócz tego wydaje mi się trochę za droga, na to co oferuje.

Jednak zawieszenie hondy nie jest tak niskie jak to jest opisane w "autocentrum"
Honda podaje 14cm, więc raczej normalnie. Pozostają zastrzeżenia co do twardości i ceny. Żonie spodobała się nawet bardziej niż c3 picasso(hondą jeszcze nie jeździła). Myślę, że gdyby cena spadła do 55tys, to będzie to lepszy wybór niż citroen, czy yariska, która też jest brana pod uwagę(oczywiście silnik 1,33)
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaką markę chłodnicy wybrać?
    Przedziurawiła mi się chłodnica wody i teraz myślę nad wymiana tylko nie wiem na jaką. Jakiej marki zamienić wybrać? Jeśli ktoś by się interesował to chodzi o chłodnice do audi a3 8p 2.0 tdi 16v 103kw 140km.