Porada - które auto do 8 tyś?

14 Sty 2017, 17:55

Cześć! Za niedługo przymierzam się do kupna drugiego w moim życiu samochodu, teraz posiadam Fiata Punto z 97r.

Zastanawiam się nad Fiatem Stilo rocznik 2003-2005 z silnikiem 1.4 benzyna, Fiatem Punto II po lifcie lub jakąś Alfą Romeo 146 lub 147 oczywście też w benzynie, ale liczę na jakieś porady za i przeciw, fajnie by było gdyby auto zbytnio się nie psuło (wiem wiem wszystko się czasem psuje) i miało niezłe wyposażenie jak na te standardy. Nie oczekuję cudów ale chętnie posłucham waszych propozycji ;)
szopa123
Nowicjusz

Miejscowość: Pszczyna
Prawo jazdy: 14 01 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

14 Sty 2017, 23:07

Stilo ma wariującą elektrykę i wbrew pozorom drogie części.
Alfa to ruletka,polecam forum alfaholicy,czasami można trafić ciekawy egzemplarz.

Od siebie dodam Civica VII,Astre G i Mazde 323F BJ.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Sty 2017, 09:49

Hmm, co do Astry G to odpada, narzeczona uaznała że znajomi maja takie samo i ona nie chce :roll: a wiadomo z kobietami sie nie dyskutuje, Honda Civic VII wygląda całkiem spoko tylko ciekawi mnie jak tam z blachą? Od dawna wiadomo że japończyki to raczej marna blacharka?
szopa123
Nowicjusz

15 Sty 2017, 15:09

Najmniej awaryjne z Twoich typów będzie Punto II, prosta i trwała konstrukcja tanie naprawy.

Co do Civica 7, w życiu nie dostaniesz jej za te pieniądze w dobrym stanie :idea:
Na 7 trzeba liczyć minimum 11k. Jeśli naciągniesz budżet można pomyśleć - przy oględzinach sprawdź skrzynie biegów czy nie zgrzyta, naprawa może pociągnąć po kieszeni.

Od siebie polecę Corolle e11, Mazde 323f (bardzo podatna na rdzę), Focus.

Co do Stilo, znajomy użytkuje w 1.9 jtd i nie narzeka. Kupił sprowadzonego z niemiec poniżej średniej krajowej i jeździ. Auto posiada dużo elektroniki i czasem wariuje, jemu często przepalają się żarówki, można powiedzieć nagminnie a dostęp jest strasznie chu***.
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

15 Sty 2017, 15:41

Grunt to abyś kupil nie wystukanego z realnym przebiegiem, na oryginał to nie ma co liczyć oczywiście, chodź w ogłoszeniach wszystkie bezwypadkowe użytkowane przez kobietę nie palono w środku i oryginalny przebieg. Stała śpiewka
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Sty 2017, 18:16

Za 8k spokojnie kupi Civica z początku produkcji ale wiadomo igła to nie będzie zresztą takie nie istnieją :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

16 Sty 2017, 08:37

No właśnie czytałem o elektronice w stilo no ale.. szczerze zaraz po alfie najbardziej mi się podoba. Przeglądałem również Seata Ibiza 3 ale podobno dosyć awaryjny.

A tak poza tym sądzicie ze te alfy 147 do 8 tys to jako takie utrzymane czy szrot? Zapewne znacie się lepiej to i wiecie więcej :)
szopa123
Nowicjusz

16 Sty 2017, 11:13

W 147 ciężko jednoznacznie wskazać godnego uwagi benzyniaka
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

16 Sty 2017, 12:26

Jak 147 to tylko JTD. Twin Sparki jeśli były źle kochane to się posypią. Trzeba wiedzieć, że te silniki nie są z kategorii "muszę wymienić olej, ale w sumie to pojeżdżę jeszcze miesiąc, dwa".

Tak czy siak, zalecałbym wydanie większych pieniędzy na auto od "pasjonata" alfy z forum. Nie od jakiegoś młodzika co kupił, bo ładne i szybkie auto.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

16 Sty 2017, 14:17

Rozumiem, mam jeszcze trochę czasu to przemyślę wasze rady, może zainteresuje się również Focusem albo Puntem II, za duży wybór :D

Szkoda że tylko właśnie Alfa 147 ma takie ciekawe wyposażenie (chodzi o wygląd a nie o elektronike) i chyba najlepsze wykonanie z aut w tym segmencie cenowym..

A co sądzicie o Fabii I?

@galakty

Niestety nie robie miesięcznie tyle km aby brać diesla bo do pracy to mam tam i z powrotem 2km czasem wiadomo jakieś wyjazdy są ale to nie na tyle aby brać diesla :)
szopa123
Nowicjusz