Czy opłaca sie gazować vectre 1,8? ile kosztuje sekwencja?

11 Sty 2009, 10:05

kolega mnie prosił o pomoc ponieważ juz nei wyrabia na benzynę
czy warto zagazować opla vectre B 1,8
średnie spalanie 9l/100km
przebieg roczny to 1500km
do tej vectry jedynie mozna założyć sekwencję ile taka instalacja moze kosztowac i po ilu latach, km sie zwróci
piotrauto
Stały forumowicz

11 Sty 2009, 10:49

Kolego, matematyka nie gryzie, a działania typu dodawanie i mnożenie trudne nie są.
Sekwencja średnio kosztuje 3000 zł, więc łatwo można policzyć.
Według mnie do przebiegu rzędu 1500 km rocznie nie opłaca się to w ogóle...
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

11 Sty 2009, 13:05

3000zł a nie w okolicach 2000zł? pytalem sie w warsztacie to oni mówili ze ok 2tys zł a tu chcialem sie upewnić
kolega mówił mi ze nei wyrabia z kasą na benzynę a jak by mial na gaz to placiłbym o 50% mniej
sekwencja podnosi spalanie i obniża moc silnika?
jeden kolega z pracy ma astre 2 na sekwencji to gadał ze mu sekwencja nie podnosla spalania a auto lepiej jezdzi i jest bardziej dynamiczne
acha a do takich przebiegów opłaca sie kupować używanego turbo diesla zamiast benzyny?
piotrauto
Stały forumowicz

11 Sty 2009, 13:19

Sekwencja obniża moc. Z doświadczenia mojej siostry Vectra bardzo dużo pali. I to nie tylko jej egz. wiele ludzi posiadających Vectre narzeka na spalanie. Ja również myślę że na taki przebieg nie opłaca się zakładać sekwencji. Czemu nie wyrabia na benzynę skoro tak mało jeździ. Taki przebieg to ja robię tygodniowo firmowym Ducato 2.2 130Multijet. Jeździłem parę razy samochodzikami z sekwencją i czy ja wiem czy są dynamiczne ? Wątpię ale na mocy na pewno tracą. Lepiej niech sprzeda Vectre dołoży te 3tys. (tyle kosztuje sekwencja) i niech kupi oszczędnego Diesla 1.8TDi lub 1.9TDi spalanie będzie miał na pewno mniejsze. Jeżeli to na niego za dużo niech kupi wolnossącego diesla SDi lecz przy takim silniku 1.9 ma się zaledwie 60-70KM :) Śmiech ... silniki SDi są dla oszczędnych i dla tych którym nie zależy na mocy i przyśpieszeniu :D

Pozdrawiam.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

11 Sty 2009, 18:11

mój kolega mi mówił ze strasznie szybko mu ubywa paliwo z baku jak np zatankuje za 100zł to po chwili niema,
a te diesle to ile mogą palić? no i przeciez diesle są droższe w serwisie nie załozymy gazu wiec chyba wyjdzie duzo drożej niz benzyna+lpg
mojemu koledze zalezy na dynamice :D
piotrauto
Stały forumowicz

11 Sty 2009, 19:13

Przed chwilą napisałeś, że pali mu 9 litrów na setkę, a teraz piszesz, że jak wleje to już nie ma. To w końcu jak jest? Zdecyduj się.
Jak założy lpg to może stracić trochę na dynamice, ale przy instalacji sekwencyjnej spadek będzie wynosił kilka procent, więc praktycznie będzie nieodczuwalny
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Micra N-Tec - nowa stylizacja nadwozia i wnętrza
    Nissan wprowadził właśnie do sprzedaży nową, specjalną odmianę miejskiego modelu Micra. Wersja N-Tec wyróżnia się nową stylizacją nadwozia i wnętrza, a także zmodernizowanymi rozwiązaniami technicznymi. Jest też bardzo ...
    Ile pali hybrydowy SUV?
    Za przykład weźmy SUV-y wyposażone w napęd hybrydowy. Auta tego typu są większe niż popularne hatchbacki, a ich masa zdecydowanie przekracza 1,5 tony. Dla wielu mogłoby to zabrzmieć jak recepta na wysokie spalanie i słabe ...

11 Sty 2009, 20:11

Vectry są w ogóle nie ekonomiczne szczególnie jednostki 1.8. Już 1.6 16V są bardziej ekonomiczne.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

11 Sty 2009, 20:13

on mi gadał ze pali mu 9 na setke i jak zawsze tankuje za 100zł to pojezdzi kila tygodni i juz niema paliwa, cześniej jezdzil jakims dieslem i mówił ze robil 2 razy dluższe odcinki za 100zł
piotrauto
Stały forumowicz

11 Sty 2009, 22:57

BRIAN842 napisał(a):Diesla 1.8TDi lub 1.9TDi spalanie będzie miał na pewno mniejsze.

A w jakim aucie takie cudo jak silnik 1.8 TDi można znaleźć?

on mi gadał ze pali mu 9 na setke i jak zawsze tankuje za 100zł to pojezdzi kila tygodni i juz niema paliwa, cześniej jezdzil jakims dieslem i mówił ze robil 2 razy dluższe odcinki za 100zł

Jak za 100 zł pojeździ kilka tygodni to chyba nie jest źle, co? Ja tydzień temu w poniedziałek zatankowałem do pełna, zrobiłem raptem 100 km i ubyło mi ćwierć baku, co licząc, że bak ma 50 litrów daje mi kolosalne 12 litrów!!! Ale tak to jest jak się robiło krótkie odcinki na zimnym motorze w te mrozy.

Jeżeli kiedyś miał diesla co mu palił 5 litrów, ON deko tańszy od PB, to i jeździł dwa razy dłużej... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Sty 2009, 23:29

1.8 td Ford oferuje taki silnik np Focus (tdci, tddi) lub Mondeo. Jeśli chodzi o silniki Opla Vectry B w dieslu to nie było silnika 1.8 tylko 1.7 dti, 2.0 dti i 2.2dti.
Poranek
Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz

12 Sty 2009, 00:57

1500 km - ROCZNIE.
9 litrów na 100km.
Czyli 15 odcinków po 100km
na każde 100km 9 litrów benzyny

15*9=135 litrów rocznie

Teraz cena benzyny ostatnio skakała teraz jest dość nisko, ale pamiętajmy że cały czas była sporo powyżej 4zł, więc uznam że średnia roczna cena benzyny= 4zł

tak więc

135* 4zł= 540zł

Sorry.. jeżeli ktoś narzeka na to że wyjeżdża nie wiadomo ile kasy a jest to ok. 500-600 zł- ROCZNIE to chyba nie ma sensu ta dyskusja...

Niechby i to założenie gazu kosztowało 2000 zł... powiedz mi czy widzisz tu sens?

Nie znam się dokładnie na gazie, ktoś mi tam kiedyś mówił, że gaz jest mniej-więcej w połowie ceny benzyny, a spala się ok. 25% więcej gazu niż benzyny. Tak więc policzmy:)
spalił 135 litrów*1,25=168,75 litra gazu

168,75 litra gazu*2zł= 337,5zł

Czyli oszczędność roczna wynosi 540-337,5= 202,5 zł.

2000zł/ 202,5 = mniej-więcej 10lat.

A jeżeli doliczymy większe koszty serwisowania samochodu na gaz to może wyjść jeszcze drożej. Poprostu za mało jeździ by taka inwestycja się zwróciła. To nie ma sensu.

PS. "i jak zawsze tankuje za 100zł to pojezdzi kila tygodni i juz niema paliwa"- no comment
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

12 Sty 2009, 10:07

Po jakim czasie zwróci się koszt instalacji?
Na to pytanie nikt Ci nie udzieli odpowiedzi, nikt nie wie ile będzie za pół roku/za rok/ za dwa kosztować litr benzyny a ile litr gazu. Ale przy rocznym przebiegu 1500km to napewno sie nie oplaca.
Aha i spalanie 9l to wcale nie jest dużo jak na starego benzyniaka 1.8.
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

12 Sty 2009, 10:52

Piotrauto ile ty masz lat bo czasem z twoich wypowiedzi wydaje się że 12 może 13. Pytam z czystej ciekawości chociaż pewnie i tak nie napiszesz prawdy.
pirlo333
Początkujący

12 Sty 2009, 13:08

Poranek napisał(a):1.8 td Ford oferuje taki silnik np Focus (tdci, tddi) lub Mondeo. Jeśli chodzi o silniki Opla Vectry B w dieslu to nie było silnika 1.8 tylko 1.7 dti, 2.0 dti i 2.2dti.

Kolega wyraźnie napisał, że chodzi mu o silnik 1.8 TDI - nie ma takiego silnika. W Fordzie jest 1.8 TDDI. Jedno "D" więcej, a jaka różnica w działaniu motoru!
Owszem spotkałem się z czymś taki, że każdy określa każdego diesla mianem TDI, ale to bzdura.

A do autora tematu. Chodzi o 1500 km rocznie, czy miesięcznie?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Sty 2009, 13:46

Dishman na początku też myślałem że te 1500 to przebieg miesięczny, a piotrauto sie poprostu pomylil, jednakże to:
i jak zawsze tankuje za 100zł to pojezdzi kila tygodni i juz niema paliwa

pokazuje że naprawde chodzi o przebieg roczny.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń