Golf II 1.3 NZ warto gazować ??

26 Paź 2008, 13:19

Panowie proszę o poradę posiadam takie autko jak w opisie czy warto gazować atkie auto jeżeli tak jakiej generacji instalacja i jakiej firmy i co ważniejsze jakie koszty takiej instalacji??
grzegorz8319
Nowicjusz

05 Gru 2008, 02:01

Witam. Zakupiłem takie autko w 2003r. R.prod. 1991 , wtrysk wielopunktowy (małospotykany) Zamontowałem gaz przy przebiegu 170 000. (koszt wtedy 1700zł) Przejeżdżałem ok 20000 rocznie więc myślę , że warto było go 'gazować' Od 2006 roku jeżdże nim jednak tylko 4 razy w roku na małe trasy bo pracuję w Irlandii. Obecnie ma przebieg ok. 240000 , w lipcu zrobiłem dłuższą trasę ok. 1600 i było spoko. Średnie spalanie u mnie to 10 l gazu. Czasem przy spokojnej jeźdże w trasie spalił 8. Moja rada to przelicz sobie koszta montażu (ja nawet nie wiem ile litr gazu kosztuje) policz jakie robisz przebiegi , jak długo tyzym autkiem zamierzasz jeźdźć i zobaczysz czy to się opłaca. A jeśli słyszysz że cena gazu zostanie zrównana z ceną benzyny to w 2002 ja też tak słyszałem :D Życzę pomyślnego wyboru i pozdrawiam.
dunajec78
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Okolice Nowego Sącza

05 Gru 2008, 02:05

Niestety teraz nie mogę sprawdzić jaką mam instalację i nie wiem nic o kosztach
dunajec78
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Okolice Nowego Sącza

13 Sty 2009, 13:31

Miałem kiedyś takie auto na gażniku z 89r.Licznik popsuł się przy 300tys,a jeszcze wykręciłem jakieś 70 tyś przed sprzedażą.Kupcem był mój szwagier...założył CB i jeżdzi od roku dalej prawie bezawaryjnie!Instalacja gazowa jest w tym aucie całkowicie bezawaryjna.W jeżdzie po Poznaniu auto paliło 10l gazu,a na trasie przy 100/110km/h około 8,5l gazu.Zamontowana instalacja to ELPIGAZ z 2004r.Silnik nadal nie bierze oleju,chodzi równo i jest bardzo cichy ze na postoju stojąc przy aucie trzeba się wsłuchac czy pracuje!!! Na benzynie nadal chodzi wzorowo i wyciąga na gazie prawie 150km/h. Jedynie rozleciała się skrzynia ale coś musiało się popsuc...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co nam grozi za używanie telefonu podczas jazdy?
    Polscy policjanci karali w zeszłym roku blisko 250 osób dziennie za korzystanie z telefonu podczas jazdy! Używanie smartfonu, gdy prowadzimy samochód, może doprowadzić do wielu niebezpiecznych sytuacji na drodze. ...