REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Gradory napisał(a):Wymiana oleju co 30 000 km jest już co najmniej 15 lat na rynku.
to jest dział offtopic każdy może wyrażać swoje opinie i próbować udowadniać swoje racje, sam przed chwilą strzeliłeś babola mówiąc że turbo należy chłodzić a to jeden wielki mit i farmazon ( no chyba że rozmawiamy o ostrej jeździe).duzy90 napisał(a):Wg mnie jakis mod lub administracja forum powinna sie tym zajac bo szerzenie teorii o zaletach wymian oleju co 30 tys km jest szkodliwe i niebezpieczne.
yeti65 napisał(a):Tu nie chodzi o sam przebieg, tylko o warunki eksploatacji. W ciężarówkach robiących trasy, wymienia się nawet co 50-60 tys km, ale wywrotka na budowie, z tym samym silnikiem wymaga wymiany co 6-10tys km. Koszt wymiany oleju też mocno przeszacowałeś. Ja tam wymieniam co 10 tys, przegląd co 20. I z tą pośrednią wymianą nie jadę do ASO, tylko wymieniam w warsztacie. 85 za olej(Valvoline), 25 za filtr(Mann, Purfluks) i 40 za robotę. Dodatkowe 150 zeta raz na rok mnie nie zbawi.
Gradory napisał(a):Słynny mercedes 190 z 1985, w którym kobieta nie zmieniała oleju nigdy. Tylko dolewała.
Gradory napisał(a):Ogólnie dziwi mnie, że 10 i więcej lat temu nikt nie mówił o zabójczości zmiany oleju co 30 000 km. Było to normą, tak wszyscy robili i nic się nie działo.
polecam powrót do szkoły podstawowej, bo rozumienie treści zawartych w jakimś medium sprawia Ci sporo trudności (z rozumieniem tekstu czytanego też jest pewnie problem...)Gradory napisał(a): Wymieniajcie olej i filtr nawet co 1000 km w ASO
mike napisał(a):po kupnie nowego auta (co równa się z nowym silnikiem) lub po remoncie/wymianie na nowy w aucie używanym, musisz po 1k km wymienić środek smarny dlatego, żeby metalowe opiłki widoczne na filmie, którego nie zrozumiałeś, nie zrobiły Ci ziaziu w silniku.
nie no pokaźny przebiegmike napisał(a):Kao lubię wkładać kij w mrowisko (czyli w Twoje wypowiedzi więc napiszę, że mam 1.6 HDI z ori 106kkm i silnika nie ruszałem
Kao napisał(a):Dla silnika jest najlepiej wymieniać olej jak najczęściej, optymalnie 10-15 tys koniec kropka po co ciągnąć ten temat