Jaki samochód na pierwsze auto?

04 Kwi 2019, 21:36

Jakie auto będzie dobre na pierwszy samochód?
Możecie się pochwalić co wy kupiliście jako pierwsze i za jaką cenę?
Miło by było gdybyście jeszcze powiedzieli coś o wydatkach jakie was zaskoczyły, raczej sam jeszcze wszystkiego nie wiem, a jestem ciekaw na jakie koszty jeszcze mogę trafić. :P
wojtekris
Obserwowany

04 Kwi 2019, 22:31

wojtekris napisał(a):Jakie auto będzie dobre na pierwszy samochód?

Byle jakie i stare, bo porządnego szkoda na początek czyli na zahaczanie o krawężniki, na zmienianie biegów ze zgrzytem, co chwilę zduszanie i gaszenie silnika przy hamowaniu i ruszaniu.
aGradory

05 Kwi 2019, 10:38

Ja miałem kiedyś malucha ale to były dawne czasy i nie było w czym wybierać :)
Wszystko zależy od tego jak się czujesz jako kierowca jeżeli uważasz że chcesz trochę doszlifować umiejętności to czasem warto na pierwsze auto kupić jakiś tańszy samochód w dobrym stanie i pojeździć np. rok, dwa i następnie zmienić już na coś bardziej docelowego. Pewnie przez ten czas jazdy zrozumiesz na czym ci zależy jako kierowca, czego oczekujesz więc przy kolejnym samochodzie wybór będzie łatwiejszy :ok:

wojtekris napisał(a):Możecie się pochwalić co wy kupiliście jako pierwsze i za jaką cenę?
Czasy zmieniają się i obecnie mamy bardzo duży wybór samochodów w okolicach 5 tyś. zł ale myślę że tu powinien być samochód nieduży...

wojtekris napisał(a):Jakie auto będzie dobre na pierwszy samochód?
Na pewno takie które choć po części będzie podobało się właścicielowi z małym spalaniem i nie drogie w naprawach.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Kwi 2019, 12:47

Cichy77 napisał(a):ale myślę że tu powinien być samochód nieduży...

A właśnie, że duży. Niech się uczy. :mrgreen:
aGradory

05 Kwi 2019, 13:29

Gradory napisał(a):A właśnie, że duży. Niech się uczy
No właśnie nie wszystkim to dobrze wychodzi. Znam kogoś kto tak zrobił i później prawie przestał z tego powodu jeździć tak się stresował tym że gdzieś się nie zmieści lub nie znajdzie miejsca :)
Cichy77
Forumowicz VIP

05 Kwi 2019, 15:58

Pamiętam, że jak 2 lata temu szukałem pierwszego samochodu to dużo osób radziło kupić duży z dwóch względów
1. aby nauczyć się jeździć dużym, parkować itd.
2. w większym samochodzie jest się bardziej szanowanym na drodze (to nie moja opinia, ale coś w tym może być)
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...

11 Kwi 2019, 09:52

taquito napisał(a):Pamiętam, że jak 2 lata temu szukałem pierwszego samochodu to dużo osób radziło kupić duży z dwóch względów
Na pewno coś w tym jest ale każdy powinien tak naprawdę znaleźć najlepsze rozwiązanie dla siebie i swoich możliwości żeby się nie zniechęcić a doszlifować umiejętności :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP