REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Ossy napisał(a):Gdyby więcej osób zdecydowało się na nowe auto z salonu, to rynek używek by się poprawił.
Ossy napisał(a):No właśnie tylko rynek aut z polskiego salonu jest beznadziejny. Jeśli szukasz auta z PL, od pierwszego właściciela to nagle się okazuje, że auta 5-letnie są mega drogie.
Ossy napisał(a):Gdyby więcej osób zdecydowało się na nowe auto z salonu, to rynek używek by się poprawił.
Gradory napisał(a):12 lat temu kupowałem nowy samochód w salonie i byłem zadowolony, bo to co było i pewnie dalej jest na rynku używanych aut to głównie złom. W dyskusjach w Internecie panowało wtedy powszechne przekonanie, że nowego auta nie opłaca się kupować, że tylko używane. Wkurzało mnie to i przestałem czytać polskie fora motoryzacyjne. Teraz po 12 latach wróciłem do polskich for i jest generalna zmiana. Masa ludzi (większość?) jest za samochodami nowymi. Wtedy sprzedawało się rocznie 200 - 300 tys. nowych aut. Dziś 600 tys. Co się zmieniło? Ludzie? Zbyt wielu wdepnęło na minę, kupując używkę? Samochody, ich stopień komplikacji i ceny napraw się zmieniły? Nie opłaca się już naprawiać trochę starszych aut, bo wysokie koszty?
Kupiłem właśnie nowe auto, czekam na odbiór. Ma 5 lat gwarancji, a co potem? Automatyczna skrzynia biegów - jak padnie, to koszty napraw idą w tysiące. Reflektory matrycowe LED - nie naprawia się tego. Wymiana ponad 7000 zł. Radar, masa czujników, skomplikowany silnik. Koniec ery używanych samochodów?
diddy79 napisał(a):1. Nowe auta w Polsce kupują firmy a nie kowalscy. Zresztą na zachodzie tak samo.
diddy79 napisał(a):3. Zakup samochodu nowego dla kogoś kto lubi zmieniać auta i to go cieszy jest baaardzo nieopłacalny ze względu na utratę wartości
diddy79 napisał(a):8. Samochód na dalekie trasy i wyjazdy służbowe musi być nowy bo to nie samochód generuje koszty ale jego niespodziewana awaria. Może to iść w duże pieniądze gdzie samochód jest najmniejszym problemem.
diddy79 napisał(a):9. Kowalski na 15 tys km rocznie nie potrzebuje nowego auta. Wyjątek stanowi kowalski który swoją astre II trzyma pod kocem i liczy że odda to na ślub wnukom. Największym problemem będzie dla niego mina wnuka gdy dostanie swój prezent.
Gradory napisał(a):kupuje się na firmę (jakąkolwiek), bo odpisuje się VAT i inne podatki. To się po prostu opłaca i dlatego tak kupuje samochód 3/4 ludzi. Ma ktoś jakąś działalność gospodarczą, to bierze na nią samochód
diddy79 napisał(a):O dziwo mnóstwo ludzi kupuje dziś używane auta za 50 - 60 tys. Dlaczego - skoro mogą jeździć nowym? odpowiedz jest oczywista nowe auto za 60 tys to namiastka samochodu.
szybki napisał(a):Nie mam teraz sprzętu do dłubania w necie ale zobacz ile z tych firm kupuje floty więc chyba kowalski w firmie nie ma 20 aut mając jednego pracownika.