Czy opłaca się kupowac auto za 20k?

15 Lut 2009, 16:19

Ta granica cenowa jest dość popularna. Sam się na niej oparłem szukając auta kompaktowego. Niestety pozornie bogaty wybór po przeglądnięciu rynku coraz bardziej się zawężał.

Przy takich funduszach można kupić auto 7-8 letnie popularnej marki. Trzymać kciuki, żeby nie było zajeżdżone i raczej nastawić się na wymianę kilku części w związku z naturalna eksploatacją czyli w zapasie mieć ze 2-3 tysiące.
U mnie zapasu nie ma. W związku z tym pytanie czy nie lepiej kupić auta 10 letniego w granicach 10-12k ze świadomością, że trzeba w nie włożyć podobne pieniądze i mieć w kieszeni dodatkowe kilka tysięcy.

Auto 7-8 letnie po 2-3 latach traci wartość niemal o połowę, bo magiczna data 10latek nagle mocno zbija z wartości. Za 2-3 lata będę i tak musiał kupić kolejny samochód, bo potrzeba mi 2 w domu, a leciwa astra jeszcze daje rade, ale jak długo?? Przy aucie za 10k nie będę miał pretensje do rdzy, która w 7latku mogłaby być rażąca.
Joter
Aktywny

15 Lut 2009, 16:41

Kupisz trochę młodsze np. Seata Ibizę
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Lut 2009, 16:58

Joter oczywiście,że lepiej tylko nie duzy samochód.Moj brat ma 10 letnie Renault ClioII,do rdzy jeszcze nie doszly wiesci o istnieniu samochodu,nawet namiotow rozbitych w poblizu nie widac ani zadnych koczowisk rudego.Zostaje ci w kieszeni 10 tysiakow i co robisz?Kupujesz,zonie na przyklad takie samo a Astre sprzedajesz i jakbys nie uczynil zostaje w kieszeni kilka tysiakow.Ty napewno chcesz wieksza bryke ,no cóz wpakujesz 20 patoli,pozostaniesz bez zapasu gotowki no i co a jak coś strzeli? :o
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Lut 2009, 18:08

Astry nie sprzedam, bo żal. Zresztą ile wezmę 3 tysiące? :roll: Poza tym to świetne auto. tanie, pakowne.

Clio i Ibiza deczko za małe. Myślałem o Focusie, może Astrze II, a może 12 letni Civic czy Corolla.
ładna jest Meganka, ale jestem nieufny podobnie jak do Bravy. Słusznie??
Interesują mnie auta w dieslu żeby spalały w granicach 6 litrów.
Joter
Aktywny

15 Lut 2009, 18:29

Meganka 1.9 zwykły Diesel, zła? :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Lut 2009, 18:33

No własnie nie wiem. A dobra? Co z zawieszeniem, bo ja wesoły wieśmaczek i drogi nieciekawe.
Joter
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKYACTIV-D: rewolucyjne silniki Diesla Mazdy
    Docenione w Europie rewolucyjne silniki Diesla Mazdy zdobyły broniącą się przed olejem napędowym Japonię, a niebawem ruszają na podbój Ameryki. Unikatowe połączenie niezrównanych osiągów i oszczędności ...