Czy opłaci mi sie ??

28 Cze 2009, 20:00

witam mam peugeota 106 1.1 2001 i pytanie czy opłaci sie instalacje gazową do tego auta.
wciagu roku 15000 km robie a przy dziesiejszych cenach benzyny 4.57 i gazu 1.72 to naszła mnie nawet taka mysl i teraz prosba do was bo ja jestem zielony w tym temacie nie zamierzam szybko zmienic auta a na mocy mi nie zależy chodzi tu wyłącznie o ekonomie.
dzwoniłem po warsztatach i ceny są różne najtaniej w ekocar w jastrzębiu powiedzieli mi 2200 STAG 300 z reduktorem Tomasetto Alaska.wielozawor Tomasetto. zbiornik wiadomo grodkow lub irene lub Stako.wtryskiwacze np. Rail lub Magicjet.
czy to dobry sprzet do tego auta ??
w innym warsztacie napisano mi takiego meila

Peugeot posiada plastikowy kolektor ssacy i polecam jedynie inst.sekwencyjna.Mieszalnikowa inst. drugiej generacji jest troche uciazliwa,moga pojawiac sie wystrzaly co moze doprowadzic do uszkodzenia kolektora,a takze nierownomierna praca na wolnych obrotach i problemy z sonda lambda co w konsekwencji na dluzszy okres czasu staje sie uciazliwe.Aby minac opisane problemy zalecam wtrysk gazu.I tu tez jest sie nad czym zastanowic gdyz tania instalacja STAG300 to dalej nie najlepsze wyjscie,gdyz jest to najtanszy produkt na rynku z wielkim procentem zawodnosci ale jednak lepszy system od mieszalnika.Cena mieszalnika -1900zl cena STAG-2400zl
natomiast inst. BRC to koszt 2800zl.Kierujac sie wyborem instalacji trzeba wziasc pod uwage procent niezawodnosci , jakosc produktu co wiaze sie z dluzszymi przebiegami eksploatacyjnymi oraz wziasc pod uwage koszty ewentualnej naprawy po okresie gwarancyjnym.Do porownania BRC posiada listwe wtryskiwaczy gazowych skladajaca sie z 4 osobnych wtryskow po jednym na kazdy cylinder i w przypadku usterki danego wtryskiwacza wymienia sie wlasnie ten uszkodzony a nie tak jak to jest w STAG trzeba wymienic cala listwe gdyz tam sa wszystkie wtryskiwacze zintegrowane razem co wiaze sie z wiekszym wydatkiem.Wiec w skrocie to za 1800zl ma pan gaz w aucie ale tez mozna sobie narobic pare problemow na pszyszlosc z ta instalacja {problemy ktore opisalem powyzej} Za 2400zl masz juz gaz ktory praktycznie wyeliminuje wyzej opisane problemy ale slabej jakosci i z dosc duzym procentem zawodnosci podzespolow z ktorych jest wykonana.Natomiast za 2800zl mozesz miec gaz w ktorym zawodnosc spada prawie do zera a przyjemnosc z jazdy jest identyczna jak na paliwie.

co o tym wszystkim myslicie i co proponujecie

zgóry dziekuje za wasze uwagi
gred86
Nowicjusz

Miejscowość: rybnik

28 Cze 2009, 23:36

gred86 napisał(a):witam mam peugeota 106 1.1 2001 i pytanie czy opłaci sie instalacje gazową do tego auta.
wciagu roku 15000 km robie a przy dziesiejszych cenach benzyny 4.57 i gazu 1.72 to naszła mnie nawet taka mysl i teraz prosba do was bo ja jestem zielony w tym temacie nie zamierzam szybko zmienic auta a na mocy mi nie zależy chodzi tu wyłącznie o ekonomie.

Opłaca się, w ciągu roku na samym gazie zaoszczędzisz za tę instalację za 3 tys i zostanie ci jeszcze na kolejne tankowania. A następne lata to czysty zysk. Warto wydać więcej na lepsza instalacje - IV generacje, naprawa silnika na taniej instalacje będzie droższa niż IV generacja. Na benzynie pali około 6 litrów, więc na gazie nie zabierze więcej niż 8.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

01 Lip 2009, 07:27

Ja bym zakładał. Zakładał oczywiście przyzwoitą sekwencję...
Tak nawiasem mówiąc,to jestem ciekawy jakie to są te sekwencje oferowane u mnie w mieście za 1999 pln..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Żółte światło na sygnalizatorze to już nie zielone!
    Co robią kierowcy, gdy zbliżają się do skrzyżowania, a światło zmienia się na żółte? Jest to pytanie które powinniśmy zadać również sobie będąc kierowcą. W praktyce wygląda to tak że jedni w pośpiechu ...