Czy PESEL i nr dowodu osobistegą są wymagane w umowie?

06 Lut 2011, 00:09

Witam serdecznie,
Mam następujące pytanie: tydzień temu kupiłem auto od handlarza (ma zarejestrowaną działalność jako komis samochodowy), dostałem od niego potrzebne dokumenty tj. fakturę, zaświadczenia o wpisie do ewidencji oraz REGON itd. Na umowie kupna sprzedaży pomiędzy poprzednimi właścicielami, a komisem nie ma numerów dowodów osobistych jak i numerów PESEL, są natomiast ich imiona i nazwiska oraz adresy. Czy takie informacje jak PESEL i nr dowodu osobistego są wymagane przy rejestracji pojazdu czy można się bez tego obyć?

Chciałbym się dowiedzieć jak to jest gdyż raz już byłem w Wydziale komunikacji i zostałem cofnięty z powodu pewnych błędów w umowie, a niestety handlarz ten robi co chwilę jakieś problemy. Jeżeli dane te będą wymagane to PESELe mogę dopisać, ale czy to będzie ok?

Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam
bladeop
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

06 Lut 2011, 00:33

czesc
spotkalem sie z takimi sytuacjami ze w urzedzie nie chcieli zarejstrowac samochodu bo nie bylo nr PESEL na umowie, mowili ze umowa k-s nie jest kompletna(ustawa nie precyzuje dokladnie ze musi byc PESEL etc. tylko dane osobowe)
moze to zalezy od urzedni-czki;ka moze akuratnie u ciebie przejdzie ale mnie sie nie udalo zarejstrowac i musialem umowe od nowa spisywac z pelnymi danymi :D
pozdrawiam
fsm
Nowicjusz

Miejscowość: jestem?

06 Lut 2011, 11:01

Właścicielem auta jest komis? To po co Ci umowa zakupu auta przez komis?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lut 2011, 11:46

bladeop napisał(a):Czy takie informacje jak PESEL i nr dowodu osobistego są wymagane przy rejestracji pojazdu czy można się bez tego obyć?

Tylko i wyłącznie w przypadku umowy k/s.Jezeli wystawiana jest f-ra to sprzedający musi wpisac Twoje nr.Pesel i DO....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Lut 2011, 12:08

już wyjaśniam: posiadam fakturę na zakup auta od komisu i ona jest ok, ale w dowodzie rejestracyjnym jest wpisana zupełnie inna osoba (jest również współwłaściciel), wydział komunikacji zażądał umowy kupna sprzedaży pomiędzy osobami z dowodu rejestracyjnego a komisem i o tą umowę właśnie pytam w tym wątku. Nie ma w niej wpisanych numerów pesel i numerów dowodów osobistych osób widniejących na dowodzie rejestracyjnym i teraz pytanie czy taka umowa przejdzie? Nie chce co chwilę jeździć do wydziału komunikacji dlatego PESELE tych osób (mam zapisane) mogę dopisać do umowy, ale czy to wystarczy?
bladeop
Nowicjusz

06 Lut 2011, 13:06

bladeop napisał(a):i teraz pytanie czy taka umowa przejdzie?

Myślę ze nie ma szansy...
bladeop napisał(a): mogę dopisać do umowy, ale czy to wystarczy?

Nie rób tego sam bo w razie"W"będziesz miał jeszcze problemy.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Lut 2011, 09:34

dzisiaj się wszystko wyjaśniło, trafiłem na inną babeczkę i taka umowa bez nr dowodu osobistego i PESEL przeszła bez problemów :cool:

dzięki wszystkim za odpowiedzi
pozdrawiam
bladeop
Nowicjusz

29 Lip 2012, 18:46

ja mam podobna sytuacje zgubilem umowe i kombinuje napisac sam nowa i zajsc do wydzialu komunikacyjnego u siebie pesel kolesia znam lecz nieznam nr dowodu i sie zastanawiam czy przejdzie taka umowa
stepam
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: nissan 100NX

09 Lip 2013, 11:02

i co przeszła ta umowa ? bo mam taki sam problem
Cris98
Nowicjusz

Auto: nie mam