Wiem, że jest tu sporo osób zainteresowanych tym tematem - zapodaję INFO.
Z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że od 01.11.2012 drastycznie na gorsze zmieniły się zasady sprzedaży przez Zulassungi w Niemczech żółtych tablic wywozowych.
Prawdopodobnie (celowo tak piszę, ponieważ mój niemiecki nie jest idealny - coś mogłem pokręcić)
1. Ma nastąpić rejonizacja - Niemiec z Gorlitz kupi żółte blachy wyłącznie w swoim Zulassung - nigdzie indziej. Na chwilę obecną urzędy jeszcze rozpatrują w jaki sposób interpretować nowy przepis. Problem w tym, że POLAK nie podlega pod żaden urząd - jeżeli urzędy zostawią furtkę, to być może będzie dalej można robić żółte blachy bez meldunku w DE, ale niejako rękami niemieckiej firmy - która nam np sprzedała ubezpieczenie EVB (miejsce działalności firmy jest tam gdzie robimy blachy).
2. Przy zakupie - obowiązkowo numer nadwozia - FIN - Ci co siedzą w temacie - wiedzą, ze to problem. Zresztą filozofii tu nie ma - jak znać numer nadwozia, jak nie wiadomo jakie auto się kupi?
3. Prawdopodobnie nie będzie możliwości kupienia tablic z drogi w punktach na terenie Polski- typu niemieckietablice.pl - bo nie będą ich mieli!!!!
4 Egzekwowanie w/w przepisów prawdopodobnie zacznie się pod koniec tego miesiąca (okres przejściowy). Jeżeli odkupimy od kogoś tablice - a samie NIE BĘDZIEMY FIGUROWALI W DOWODZIE REJESTRACYJNYM - mandat 50euro 1 pkt karny, zdjęte tablice i auto stoi!!!!
Reasumując:
Za tydzień - dwa - (być może) nie będzie możliwości kupna ot tak sobie (w Polsce) żółtych tablic.
W ciągu w/w okresu można spodziewać się problemów ze zrobieniem żółtych tablic bez meldunku w DE.
Żeby nie było do końca tak czarno - (być może) będzie możliwość zamówienia żółtych tablic, ale co najmniej dzień wcześniej - wtedy kupujący będzie w dowodzie, z automatu uniknie restrykcji i pytań dlaczego w dowodzie jest Dariusz Nowak a za kierownicą Jan Kowalski..
Innymi słowy - lawecierze byc może będą zacierać ręce...
Mogę jeszcze od siebie dodać, ze na 100% Sachsen i Brandenburgia (stare DDRy a jakże) - Policja niemiłosiernie będzie tępić żółte tablice, bo szykują się do tego od dawna, czekali z niecierpliwością na zmianę przepisów...
Oczywiście, jak najbardziej jestem za tym, żeby wszystko wyżej napisane nie miało miejsca, ale informacje pochodzą z dobrego źródła... niestety...
Więc Panie i Panowie - jeżeli jakaś bryka na was czeka już kupiona - to czym prędzej po nią jechać, bo potem może być drożej....
EDIT:
No i dokopałem się do dokumentu - Niemcy też wnerwieni.. Zobaczcie..
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]