Czy płukanka do silnika ma wpływ na świeżo nalany olej?

30 Maj 2022, 11:16

Witam.

Czy płukanka do silnika ma wpływ na świeżo nalany olej. W sensie po spuszczeniu starego z płukanką zapewne jakaś zawartość starego oleju gdzieś zostaje i jakiś % tej płukanki jest w silniku z starym olejem i czy to ma wpływ na nowo nalany olej? Normalnie olej wymieniam co 10tys km 5W30 i pierwszy raz będę płukał silnik i chciałbym robić to przy każdej wymianie oleju.
Pixelx
Nowicjusz

30 Maj 2022, 12:20

Spuszczasz cały olej i pozwalasz mu żeby sobie przez kilka minut jeszcze zleciał kapiąc. Po tym w silniku praktycznie nie zostaje już nic z oleju, a jego ilość nie będzie miała wpływu na nowo zalany olej do silnika.

Oczywiście są różne metody dotyczące płukania silnika :) ale podstawowa jest taka jak napisałem. Jeżeli silnik byłby dosyć mocno brudny w środku należało by to tego podejść trochę inaczej.

Pixelx napisał(a):Normalnie olej wymieniam co 10tys km 5W30 i pierwszy raz będę płukał silnik i chciałbym robić to przy każdej wymianie oleju.
Przy regularnych wymianach co 10tkm nie musisz używać płukanki przy każdej wymianie oleju bo tu silnik powinien być czysty nawet jak go eksploatujesz w cięższych warunkach na krótszych dystansach.

Poczytaj sobie jeszcze na forum zmiana-oleju-pytanie-o-plukanke-i-srednia-cene-takiej-uslugi-vt128083.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Maj 2022, 12:48

To w sumie moja 2 wymiana auto ma mały przebieg oryginalny 60 tys i 13 lat - weryfikowałem i widać po samym silniku. Robiłem w nim na chwilę obecną 1 wymianę oleju po tym jak go kupiłem i przejechałem 10 tys i czas na 2 wymianę + płukankę chciałem dać, bo zapewne nigdy nie był poddawany takiemu zabiegowi a chcę dbać o silnik.
Pixelx
Nowicjusz

30 Maj 2022, 13:10

To daj płukankę ona nie zaszkodzi :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35