Czy po przerejestrowaniu OC i przegląd zostaje?

19 Gru 2018, 21:42

Kupiłem używany samochód w innym mieście. Przyszło do mnie polecenie zapłaty za OC poprzedniego właściciela (on zapłacił za pół roku, ja mam dopłacić za kolejne pół). Przegląd natomiast jest jeszcze ważny kilka miesięcy.

Czy po przerejestrowaniu samochodu będę musiał robić nowy przegląd lub wykupić nowe OC na siebie? Czy nic się nie zmieni i OC wraz z przeglądem będzie ważne nadal kilka miesięcy? Wiem, że pytanie może wydawać się dziwne, ale ktoś mi powiedział, że przegląd i OC są przypisane do tablic i nie przechodzą wraz z przerejestrowaniem. Wydaję mi się to dziwne więc chcę się upewnić.
Dingo
Nowicjusz

19 Gru 2018, 21:47

Dingo napisał(a):Czy po przerejestrowaniu samochodu będę musiał robić nowy przegląd
przegląd jest ważny od do i nie ma znaczenia czy właściciel się zmienia czy nie
Dingo napisał(a):lub wykupić nowe OC na siebie?
OC musisz przepisać na siebie więc zgloś się do firmy UB w celu dopełnienia formalności, przeważnie bardziej opłaca się zawżeć nową polisę jak dopłacać do starej
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Gru 2018, 21:53

Z tym, że (chyba) OC już jest przepisane na mnie. Dostałem list od agencji ubezpieczeniowej poprzedniego właściciela z moimi danymi i rekalkulacją. Jak narazie opłaca mi się zapłacić resztę kwoty i mieć jak narazie OC właściciela przez jeszcze pół roku.

Muszę więc coś jeszcze robić po zapłaceniu wskazanej kwoty? No i czy OC będzie ważne również po przerejestrowaniu samochodu na siebie?
Dingo
Nowicjusz

19 Gru 2018, 21:56

Przerejestuj i suń do agencji UB przepisz na siebie i dopłać różnicą no i to by było na tyle
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Gru 2018, 22:00

A OC nie jest już przepisane na mnie skoro dostałem od nich list? Nie wystarczy, że wpłacę im na konto tę kwotę, jaką sobie zażyczyli?

No i jeśli tak, to rozumiem, że przerejestrowanie samochodu nie ma znaczenia i opłacone OC zostaje?
Dingo
Nowicjusz

19 Gru 2018, 22:12

Tak opłacone OC zostaje ale jak przerejestrujesz auto to zmienią Ci się numery rej i będą inne niż na polisie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Gru 2018, 22:16

Więc co się z tym wiąże? Będę mógł jeździć normalnie na tym OC, skoro numer rejestracyjny jest na nim inny? Wystarczy, że za nie zapłaciłem? Słyszałem, że mogę mieć wtedy miesiąc na opłacenie swojego OC, ale czy to ma sens, skoro już zapłaciłem za kilka miesięcy?
Dingo
Nowicjusz

19 Gru 2018, 22:25

Ale po co sobie komplikować życie nie rozumiem? czy to jest jakiś problem zajść do agencji na chwilę po rejestracji? Nie wążął się z tym żadne konsekwencji ale przy kontroli policji może policjant dziwnie patrząc widząc dowód rej na Jan Kowalski nr rej 12345 a polisa OC na Andrzej Nowak numer rej 54321 nie uważasz?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Gru 2018, 22:34

Bardziej chodziło mi to, czy ja mam 2 ogóle po co tam zachodzić skoro OC jest już na mnie.

Chociaż chyba nie do końca zrozumiałem, przepraszam za moje nieogarnięcie. Mam zapłacić różnicę, przerejestrować i podejść do agencji zgłosić nowy numer rejestracyjny?
Dingo
Nowicjusz

19 Gru 2018, 23:08

W pierwszej kolejności przerejestruj a później załatw sprawy z OC aby 2 razy nie biegać, polisa jest ważna nie ma to znaczenia czy jest opłacona czy nie więc nic się nie stanie jak nie opłacisz rekalkulacji natychmiast tylko za tydzień i możesz to zapłacić u agenta nie musisz biegać po pocztach
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Gru 2018, 23:31

Ok, dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.
Dingo
Nowicjusz

21 Gru 2018, 10:20

Tak – po zakupie samochodu może Pan korzystać z polisy OC kupionej przez poprzedniego właściciela. Ale proszę pamiętać, że wyboru i zakupu kolejnego ubezpieczenia musi Pan dokonać samodzielnie, bo obecna polisa OC będzie obowiązywać tylko do końca umowy i nie przedłuży się automatycznie. Aby dopilnować wszystkich formalności, proponuję najpierw sprawdzić, do kiedy ważne jest aktualne ubezpieczenie. Następnie trzeba skontaktować się z doradcą ubezpieczeniowym, u którego kupi Pan nową polisę, obowiązującą od następnego dnia po wygaśnięciu OC kupionego przez poprzedniego właściciela. Dzięki temu uniknie Pan przerwy w posiadaniu obowiązkowego ubezpieczenia i nie narazi się na karę.
compensaoe
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 11 1983
Auto: nie mam