Sprzedaż sprowadzonego Auta

15 Gru 2018, 17:07

Witam, kilka dni temu sprowadziłem auto z Niemiec, nie przerejestrowywałem go, czy jeśli chciałbym je teraz sprzedać to muszę płacić podatek ? słyszałem że trzeba jeśli auto ma się krócej niz 6 msc ale przerejestrowane wiec jak jest z nie przerejestrowanym? Jeśli załatwie akcyze, tłumaczenie, badanie techniczne a tylko nie przerejestruje to będe mógł je sprzedać bez tego podatku ? A jesli jest to ile %?
karol147
Nowicjusz

Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 121km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

15 Gru 2018, 20:26

karol147 napisał(a): Jeśli załatwie akcyze, tłumaczenie, badanie techniczne a tylko nie przerejestruje to będe mógł je sprzedać bez tego podatku ?
Sprzedać nikt Ci nie zabroni.Niestety ale nasz kochany "fiskus" nic Ci nie daruje.Musisz niestety zaplacic podatek.To czy czy pojazd jest zarejestrowany na sprowadzającego czy tez nie nie ma zdanego znaczenia.Owszem mozesz wykazać ze nic nie zarobileś ale to w przypadku 1 szt.czy tez max 2.Jezeli zaczniesz robic to hurtowo to bądz pewny ze dobiorą się Ci do "skory" a z nimi lepiej nie mieć do czynienia.. :/
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Gru 2018, 07:58

19% od dochodu
romank21
Nowicjusz

20 Gru 2018, 19:57

Migi60 napisał(a):Owszem mozesz wykazać ze nic nie zarobileś ale to w przypadku 1 szt.czy tez max 2.

Ale on pyta o 1 samochód.
Chyba że pytasz niby o jeden a "na stanie " masz 20 na handel :lol:
To jest i tak bardzo śliski temat, jeżeli chcesz podsunąć lewą umowę to powodzenia życzę, bo większość kupujących nie chce tak kupować, na szczęście świadomość kupujących jest o wiele większa niż pare/parenaście lat wstecz.
Więc mam nadzieję że te wszystkie "pseudo handle" wymrą śmiercią naturalną.
Jeżeli masz raptem 1 samochód to zrób to jak człowiek, zarejestruj, potrzymaj miesiąc, dwa i sprzedaj bo auto ci się nie podoba i tyle.

jeżeli chcesz bez rejestracji to dajesz poprzednią umowę + swoją , opłacasz akcyzę i tyle masz obowiązku.
Kwestia 1 przeglądu technicznego ustalasz z kupującym.
Jeżeli na samochodzie zarobiłeś to od różnicy płacisz 18% podatku dochodowego , składasz na picie 37 , do końca kwietnia roku następnego i to wszystko.

Wszelka sprzedaż w innym wydaniu jest nielegalna i ścigana z urzędu. :lol:
tak jak poprzednik pisał jeżeli byś sobie tak przywoził i sprzedawał bez ograniczeń to US zrobi Ci kontrolę że prowadzisz sprzedaż bez zarejestrowanej działalności i przywalą karę że ci się odechce.

Jeżeli nie chcesz płacić żadnego podatku to rejestrujesz i trzymasz auto pół roku i można sprzedać z dużym zyskiem i nie zapłacić 1 grosza od tego ale powodzenia z tym dużym zyskiem w dzisiejszych czasach. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Legalizacja gaśnicy potrzebna czy nie?
    Wprowadzono mi pewien mętlik w głowie. Niedawno zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli drogowej. Policjant kazał mi pokazać gaśnice. Oczywiście na gaśnice nie mam legalizacji bo się skończyła, a zapomniałem zrobić. Policjant ...