Czy pod pokrywe zaorów daje się silikon z uszczelką?

06 Mar 2010, 14:20

Witam.
Miałem problem z moim autem ( primera p11 )- brała olej. Pojechałem do mechanika, zdjął głowicę i okazało się, że gumki są do wymiany ( myśleliśmy o pierścionkach, ale dobrze, że to tylko gumki ). Zrobił to, ale...
Tak to zrobił, że z silnika cieknie olej. Podjechałem do kumpla na kanał i okazało się, że cieknie z pod pokrywy zaworów. Kumpel ( mechanik ) dziwił się, bo pod pokrywe poprzedni mechanik włożył uszczelkę i silikon. Przecież kładzie się albo uszczelkę, albo silikon, tak?
A może tutaj kładzie się to i to, czy koleś po prostu założył starą uszczelkę i uszczelnił silikonem?

Proszę o odpowiedz
Jakob
Jakob
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko
  • 06 Mar 2010, 15:32

prawdopodobnie stara uszczelka i nie dokręcona odpowiednim momentem :wink: najlepiej dać nową uszczelkę i dokręćić kluczem dynamometrycznym tak jak trzeba a nie na pstryknięcie w łokciu :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

06 Mar 2010, 15:43

Mozna starą uszczelke posmarować silikonem technicznym (czerwony kolor) - z tym ,że podczas jej dokręcania trzeba uważać bo uszczelka po prostu się wyślizguje spod pokrywy i wyciek oleju gotowy.
    Sam w taki sposób uszkodziłem nową uszczelke.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

06 Mar 2010, 16:53

Dzięki panowie. W pn pojadę do gościa i powiem mu kilka ciepłych słów :)
    Jakob
    Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko

06 Mar 2010, 18:37

a nie mówiłeś mu że ma być tanio?? :mrgreen:
    bo wtedy ci odpowie dość ciepłymi słowami na twoje :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

07 Mar 2010, 10:07

Uszczelkę za każdym razem się wymienia. Mechanik poszedł na łatwiznę i pewnie nie wymienił, tylko wsadził starą, posmarował silikonem wysokotemperaturowym i ok. Może nie użył klucza dynamometrycznego tylko przykręcił " na oko". Przyczyn może być wiele.
    Ale generalnie jak pisałem zakłada się nową uszczelkę i niczym się jej nie smaruje. Oczywiście śruby trzeba przykręcić kluczem dynamometrycznym w odpowiedniej kolejności.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najczęściej wybierane samochody przez Polaków
      Rozmaite narodowości wyróżniają się różniącymi się od siebie zwyczajami, tradycjami, ale także nurtami, w które wierzą. Jedni podają sobie rękę na przywitanie, natomiast inni uważają ten sposób ...