Czy podczas wymiany oleju korek spustu należy posmarować?

07 Mar 2020, 22:04

Czy wkręcając nowy korek spustowy oleju należy posmarować go nowym olejem czy nie ma takiej potrzeby ? Korek posiada podkładkę
Kija
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Kia Sorento
Silnik: 3.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Mar 2020, 08:39

Nie ma takiej potrzeby
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Mar 2020, 11:59

Smarujesz jedynie uszczelkę od filtra tą gumową i filtr dokręcasz ręką. Przy korku spustowym nic nie smarujesz podkładka jest miedziana i ona sama dobrze się układa przy dokręceniu śruby ale tu też należy to robić z wyczuciem żeby za mocno nie dociągnąć. samej śruby (korka spustowego oleju) praktycznie nie wymienia się jedynie podkładkę taką powinno się wymieniać najlepiej przy każdym odkręcaniu czyli wymianie oleju choć z doświadczenia wiem że taka podkładka wytrzymuje kilka wymian bez większego problemu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Mar 2020, 19:25

Ja miałem kupiony korek i podkładkę z aso i jak wymieniali mi olej to dałem im te nowe
Kija
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Kia Sorento
Silnik: 3.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Fabia MONTE CARLO - wariant sportowo-lifestylowy
    Nowa SKODA FABIA MONTE CARLO dopełnia czwartą generację gamy modelowej kompaktowego bestsellera marki. Wariant MONTE CARLO symbolizuje rajdowe korzenie SKODY, a jego cechami charakterystycznymi są czarne elementy nadwozia ...
    10 używanych funcarów za nieduże pieniądze
    Samochody sportowe kojarzą się zwykle z drogimi konstrukcjami z Włoch, Niemiec i Japonii. Ale wcale nie trzeba mieć pękającego w szwach portfela, żeby móc cieszyć się przyjemnymi emocjami za kierownicą. Oto 10 używanych ...