Czy pojazdy elektryczne mają układ chłodzenia?

17 Maj 2022, 13:41

Mam na stanie resztki oleju silnikowego, płynu do chłodnic i płynu do wycieraczek z mojego starego samochodu spalinowego. Prawdopodobnie kupuję samochód elektryczny i zachowam płyn do wycieraczek, ale czy muszę również zachować płyn do chłodnicy?

O ile wiem, auta elektryczne nie potrzebują oleju silnikowego, więc go oddam.
papaku

17 Maj 2022, 19:16

papaku napisał(a):czy muszę również zachować płyn do chłodnicy?
Może być on trochę o innych właściwościach, nie wiem jaki dokładnie płyn posiadasz. W samochodach elektrycznych występują układy chłodzenia np. akumulatorów w których bardzo często płyn chłodzący jest taki jak w przypadku układu chłodzenia w samochodach z silnikiem spalinowym :wink: Wszystko zależy jakie to będzie auto elektryczne itd.

papaku napisał(a):O ile wiem, auta elektryczne nie potrzebują oleju silnikowego, więc go oddam.
Nie potrzebują ale często olej przekładniowy występuje w mechanizmach napędowych.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Maj 2022, 12:57

Płyn chłodzący w elektrykach jest taki sam jak w każdym aucie spalinowym czy hybrydzie. W elektryku chłodzi silnik ( tak - chłodzi silnik ) oraz akumulatory jak i falownik.
Oleju silnikowego w elektryku nie ma. Jest tylko przekładniowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SEAT 124 Sport Coupe na trasie Silveretta Classic
    Między 5 a 7 lipca około 160 rzadkich historycznych modeli samochodów podążyło drogą historycznego Rajdu Silvretta Classic, przez zapierające dech w piersiach górskie serpentyny. 550 km alpejskich dróg ...