Czy policja podczas pomiaru prędkości musi zatrzymać samochód?

13 Wrz 2023, 17:20

Miałem taką sytuację dzisiaj, że ciężarówka tamowała drogę na awaryjnych. Postanowiłem ją sprawnie ominąć przez co przekroczyłem prędkość na chwilę o te 15-20km/h. Podczas wyprzedzania zobaczyłem, że radiowóz jest schowany za tym stojącym samochodem. Osobiście żadnego policjanta tam nie widziałem, ale się zastanawiam czy policja może z tablic rejestracyjnych wystawiać mandat bez kontroli drogowej.
Elozom
Nowicjusz

13 Wrz 2023, 17:42

Przepraszam za zły dział. Wydaje mi się, że zmieniłem na inny przy dodawaniu.
Elozom
Nowicjusz

14 Wrz 2023, 07:53

Elozom napisał(a):Postanowiłem ją sprawnie ominąć przez co przekroczyłem prędkość na chwilę o te 15-20km/h
Jak by Cię namierzyli to na pewno by i próbowali zatrzymać. Radiowóz policyjny to nie fotoradar z którego może przyjść Ci zdjęcie :wink: z mandatem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Wrz 2023, 08:53

Rokiko napisał(a):Radiowóz policyjny to nie fotoradar z którego może przyjść Ci zdjęcie
trzeba się z tego cieszyć bo np ja tu we Francji mam nie ciekawie, tu rzadko zatrzymują i tylko stoją sobie przy drodze i mierzą, jeden mierzy, drugi zapisuje numery, mandacik do domu przychodzi.
Robią jeszcze takie myki że jeden stoi w krzakach albo na moście i mierzy , przez radio przekazuje numer rej, markę, prędkość i zatrzymuje Cię inny 2-3 km dalej albo na motocyklach i tu nie ma że musi Cię zatrzymać przy pomiarze czy pokazać pomiar.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Wrz 2023, 08:31

Kao napisał(a):Robią jeszcze takie myki że jeden stoi w krzakach albo na moście i mierzy , przez radio przekazuje numer rej, markę, prędkość i zatrzymuje Cię inny 2-3 km dalej albo na motocyklach i tu nie ma że musi Cię zatrzymać przy pomiarze czy pokazać pomiar.

Zdziwisz się, ale w Polsce też tak jest. Mało tego, teraz coraz częściej latają dronami i zatrzymują kilka km dalej, pokazując filmik z drona z wykroczeniem. A jeżeli chodzi o prędkość, to zazwyczaj stoją nieoznakowanym samochodem w którym jest głowica z radarem i kilka km w bezpiecznym miejscu cię zatrzymują i pokazują filmik lub fotkę. Z kolei na mostach stoją głównie nad dwupasmówkami - autostradami i ekspresówkami. Mierzą prędkość, odstęp między pojazdami a zdarzy się, że i inne wykroczenia. I potem policja ściąga np. na najbliższym zjeździe lub MOP-ie czy parkingu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Wrz 2023, 11:07

MotoAlbercik napisał(a):Zdziwisz się, ale w Polsce też tak jest. Mało tego, teraz coraz częściej latają dronami i zatrzymują kilka km dalej, pokazując filmik z drona z wykroczeniem
No tak ale muszą Cię zatrzymać zaraz po takim wykroczeniu z tego co wiem a czy to będzie 2km dalej nie ma znaczenia. Gdzieś czytałem że nie mogą zdjęcia z takiego lotnego fotoradaru w samochodzie wysyłać później pocztą ścigając za wykroczenie bo miejsce takie w którym stoją zazwyczaj nie jest oznaczone odpowiednimi znakami które informują o kontroli prędkości.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Le Car Van
    W styczniu 1979 roku Heuliez zaproponował serię specjalną Le Car Van, która nawiązywała do wersji przeznaczonej na rynek amerykański. Była to wersja dwumiejscowa, zbudowana na bazie Renault 5 TS. Zamiast tylnych bocznych ...
    Jak przygotować samochód do jazdy podczas zimy?
    W zimie przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Trzeba pamiętać o konieczności oczyszczenia samochodu ze śniegu i lodu, a także ...

15 Wrz 2023, 14:40

Tu masz rację - policja nie ma takich uprawnień, żeby przysyłać zdjęcia z wykroczenia pocztą czy inaczej. Muszą to zrobić zaraz po ujawnieniu wykroczenia, w bezpiecznym miejscu. A pocztą fotki może przysyłać tylko i wyłącznie ITD.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Wrz 2023, 10:22

Muszą zatrzymać zaraz po wykroczeniu kiedyś pytałem o to znajomego który pracuje w drogówce bo też się zastanawiałem czy mogę dostać taki mandat pocztą.
blocke
Nowicjusz