Mandat bez zatrzymania?

18 Gru 2015, 15:29

Witam, jestem nowym kierowcą i dzisiaj prawdopodobnie przekroczyłem prędkość o ponad 10km/h i jechałem sobie dalej. W oddali zobaczyłem radiowóz. Gdy dojechał do mnie przez chwilę jechał za mną a potem zawrócił. I teraz pytanie czy jest taka możliwość, że policjanci podjechali, spisali numery i odjechali a ja dostanę niedługo mandat?
Magnet27
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 03 2015
Auto: Nie mam

19 Gru 2015, 10:33

Na 99% mandatu nie dostaniesz, policja z reguły nie ściga tak małych przekroczeń prędkości.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

19 Gru 2015, 21:17

Jeżeli policja zmierzyłaby ci prędkość którą przekroczyłeś, to poprostu by cię od razu zatrzymali. Raczej nic z tego nie będzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Mar 2016, 17:12

Dzień dobry, wczoraj miałem bardzo podobną sytuację. Jechałem trochę za szybko i na końcu ulicy stał radiowóz, jednak nie zostałem zatrzymany, mimo że bezpośrednio minąłem stojący radiowóz. I tutaj moje pytanie, czy jest możliwa sytuacja, że zmierzyli prędkość, cyknęli fotkę i wyślą mandat pocztą? Czy ktoś słyszał o takim przypadku?
anon01
Obserwowany

Auto: Renault Clio

12 Mar 2016, 20:04

Policja nie cyka fotek i nie wysyła mandatów pocztą. Uprawnienia do cykania fotek ma tylko ITD. A tak poza tym, to widziałeś kiedyś radiowóz z fotoradarem w środku?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Mar 2016, 22:17

Dziękuję bardzo, uspokoiłeś mnie. Właśnie nie widziałem nigdy nic takiego, ale nasłuchałem się dużo mitów i sprzecznych opinii, stąd moje obawy.
anon01
Obserwowany

Auto: Renault Clio
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

04 Mar 2020, 14:36

A ja mam pytanie czy jeśli policja zobaczy wykroczenie np. brak świateł albo kierunkowskazu to może dać mandat bez zatrzymywania samochodu czy zawsze musi zatrzymać kierowcę kiedy chce dać mandat?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

04 Mar 2020, 17:17

Mandatu dać nie może ale może wezwać na komendę na wyjaśnienie, jeżeli się nie przyznasz skierują wniosek do sądu a tam to wiadomo czyją racja będzie uznana
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Mar 2020, 18:20

Mi też się nie raz zdarzyło jechać przed policją i przekroczyć prędkość o 10 lub 20 km/h i też mnie nie zatrzymali także obyło się bez mandatów :D
lena91
Nowicjusz

05 Mar 2020, 18:43

ineedl napisał(a):A ja mam pytanie czy jeśli policja zobaczy wykroczenie np. brak świateł albo kierunkowskazu to może dać mandat bez zatrzymywania samochodu czy zawsze musi zatrzymać kierowcę kiedy chce dać mandat?

No w tym konkretnie opisanym przypadku nie doczekaliśmy się jeszcze zdolności rozpoznawania i ustalania usterek aut będących w ruchu :)
Trudno byłoby policjantowi bronić swojej racji,nawet jeżeli ów wykroczenie( jeżeli takowym było ) zostało popełnione,nie zatrzymując cię w miejscu jego ujawnienia. Zakładając jednak upór policjanta i jego przełożonych by w kontrze do twojej "odmowy" kierować wniosek do Sądu,miałby on nikłą szansę na to by zarzut obwinienia się utrzymał i dowodowo przekonał Sąd do swojej racji.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

16 Wrz 2022, 06:48

Mam pytanie odnośnie mandatu.

Jechałem dziś do pracy , taka boczną drogą ona biegnie przez opuszczone tory które są z wszystkich stron zarośnięte, jest też znak stop na którym nikt się nie zatrzymuje. Kawałek dalej stała policja i sprawdzała trzeźwość każdego kierowcy po kolei , a drugi był przy aucie i coś spisywał w notesie.

Czy on mógł zapisywać numery aut co się nie zatrzymały czyli wszystkich bo nikt tam się nie zatrzymuje i później będą dawać mandaty ? Czy jakby chcieli dać to od razu by zatrzymali?
ineedl
Stały forumowicz

16 Wrz 2022, 07:02

Stopu to tam jednak nie ma , nie wiem skąd to wytrzasnąłem, jest pod wcześniejsz wiaduktem ale co by było gdyby jednak był i była taka sytuacja?
ineedl
Stały forumowicz

16 Wrz 2022, 11:08

No a jak Ci udowodnia że nie zatrzymałeś się na STOP? Musieli by nagrywać całą sytuację ale jak już Cię zatrzymali do kontroli trzeźwości to od razu byś dostał taki mandat.
ineedl napisał(a):drugi był przy aucie i coś spisywał w notesie
Pewnie robił statystykę żeby później nie powiedzieli że się nie wywiązali z zadania :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Wrz 2022, 12:11

Taki mandat zaoczny to tylko w przypadku Fotoradaru + zdjęcie lub nagranie z vidorejestratora.W innym przypadku procedura jest taka ,że zatrzymują cię sprawdzają cię w systemie CEPiK czy masz aktualne uprawnienia,OC, i w systemie Policyjna Baza Danych czy nie jesteś poszukiwany lub czy nie masz czegoś innego na sumieniu. To że radiowóz jedzie razem z twoim samochodem to nic nie znaczy ..liczniki radiowozów nie są narzędziem pomiaru prędkości do ukarania kierowcy ..nie posiadają do tego odpowiednich homologacji.To taki sam licznik jak w twoim samochodzie więc trudno określić czy ich licznik zawyża czy zaniża wskazanie prędkości.Zatem Życzę wszystkim spokojnego snu :yes:
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Rok produkcji: 2018

18 Wrz 2022, 10:16

Tylko nagranie, pomijając monitoring miejski, bo tam musi być patrol dodatkowo na miejscu.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Typ: Kombi